perjantaina, joulukuuta 08, 2006

Pakinaperjantai, aiheena tonttu

Entisaikaan tontut saattoivat asua ihmisten kanssa samassa pihapiirissä. He lymysivät saunoilla, riihissä, jopa sisällä ihmisasunnoissa. Mutta sitten kaikki muuttui. Ihmiset muuttivat betonin sisään ja valaisivat saunansa kirkkain sähkövaloin. Satu ja taika katosivat ihmisten elämästä metsän siimeksiin ja ojanpenkkojen pienten pengermien suojaan.

Mutta joulutonttujen hupeneva ryhmä on onnistunut säilyttämään asemansa ihmisten maailmassa, vaikka nykyinen kaupunkikulttuuri on vaikuttanut myös heihin ja pakottanut sopeutumaan nopeasti muuttuvaan ympäristöön. Tonttujen ulkonäkö on muuttunut dramaattisesti viimeisen viiden vuosikymmenen kuluessa. Siinä missä tonttuset olivat ennen moninaista kansaa, ovat he nykyään ketteriä lihaskimppuja, jotka pystyvät tarvittaessa ottamaan pelottavankin ulkomuodon.

Tonttujen työhönottokriteerejä on tarkistettu entistä vaativammiksi noin viiden vuoden välein, heidän pitää pystyä kiipeämään kerrostalon kymmenenteen kerrokseen kymmenessä minuutissa ja suorittamaan samalla vakoiluoperaation joka kerroksen ikkunoihin. Hyvin suuri joukko ns. luottotontuista on valitettavasti jouduttu siirtämään toisiin tehtäviin uusien kriteerien takia. Tämä on lisännyt masennusta ja alkoholismia tonttujen piirissä nopeammin kuin koskaan aikaisemmin (Tonttujen tila. Kotilainen, Sandvik 2005).
Suomen sosiaali- ja terveystoimi yhdessä työnvälitystoimiston kanssa on suunnitellut tuleville vuosille työryhmää jonka tarkoitus on keskittyä tonttujen muuttuneeseen tilanteeseen.

Tonttujen työ on muuttunut vuosi vuodelta haasteellisemmaksi. Noin 90% tonttuväestöstä raportoi vähintään yhden läheltä piti-tilanteen autojen kanssa (Tonttujen tila. Kotilainen, Sandvik 2005). Suurin osa tontuista kieltäytyy käytämästä heijastinta paljastumisen pelossa. Ihmisten keskuudessa nykyään vallitseva epäluuloinen suhtautuminen on johtanut useisiin pahoinpitelyihin, kunnianloukkauksiin, lähestymiskieltoihin ja jopa pitkällisiin oikeusjuttuihin. Monet tontut ottavat tuomion tyynesti vastaan, sillä heille on kunnia-asia olla paljastamatta todellista identiteettiään. Eduskunnassa valmistellaan lakia joka mahdollistaa olla tutkimatta joulun alla liikkuvaa epämääräistä, ikkunoista kurkistelevaa porukkaa jotta he voisivat suojella tonttuja turhilta tuomioilta.

Siispä kun tänä vuonna näet kookkaan, lihaksikkaan ja omituisiin rääsyihin pukeutuneen hahmon painuvan koko pituudeltaan ikkunaasi vasten ja kurkistavan sisään pitkään ja hartaasti, nosta vain kättä ja vinkkaa iloisesti silmää. Se on vain ystäväsi tonttu, joka on tullut kurkistamaan onko talossa kilttejä lapsia.


Pakinaperjantaihin Jaa

22 kommenttia:

Paju kirjoitti...

Jopa keksit hyvän kirjaidean ;)

Tietokirjaa Tonttujen tilasta tarvittaisiin kipeästi. Eikä tekisi pahaa, vaikka yhteiskuntakriittinen analyysi voittaisi Tieto-Finlandian ;) Kasvattaisi tonttujen tunne itsesi -tajuntaa kovasti.

Niin muuttuu tonttujenkin maailma...

allyalias kirjoitti...

Joo, paju. Nyt on korkea aika alkaa ymmärtää tonttujen arvo ja tunnustaa tämä vähemmistö arvokkaaksi osaksi yhteiskuntaamme :)

Anna Amnell kirjoitti...

Erinomainen juttu.

allyalias kirjoitti...

Kiitos, Anna :)

Muikku kirjoitti...

tää oli hyvä!

Sulfidi kirjoitti...

Vai tonttuja? Etteivät ne ikkunoihin nojailevat lihaskimput vain olisi salapuvuissa olevia isänmaan toivoja yöpaikkaa vailla..? :) Oikeesti hauska pakina ja idearikas kerronta! ;)

allyalias kirjoitti...

Tattista muikku ja sulfi. Kyllä ne kaikki luuhaajat tonttuja on. Usko pois, sulfi ;)

sivuaskel kirjoitti...

Kiitos upeasta jutusta! Kerrassaan ihanaa mielikuvituksen juoksutusta. Täst mie piän. :)

Leelia kirjoitti...

Kiitos tarinasta!

T. Offset kirjoitti...

Eikös me sovittu ettet kirjoita tästä! Et voinu vastustaa?
Nyt Ne muiluttaa minut kun hoksaavat.

allyalias kirjoitti...

Kiitokset itsellenne sivuaskel ja leelia. T.offset: sorry, en voinut kerta kaikkiaan vastustaa. Yritä pärjätä :)

hetket kirjoitti...

Tontuilla ei ole nykyään helppoa.. :)

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

Ei ole tontuillakaan enää helppoa, hypätä nyt kymmenenteen kerrokseen... mukavasti olet verrannut tonttujen muuttunutta elämäntilannetta ja samalla kaupungistumista entiseen paljon mielikuvituksellisempaan elämän muotoon.

allyalias kirjoitti...

Kiitos käynnistä hetket ja pantteri. Tonttujen mieltä varmasti lämmittää se että ihmisetkin alkavat tällä tavalla ymmärtää heidän ongelmiaan

Laurier Rose kirjoitti...

Heh! :D Referensit on syytä olla kohdallaan, juu.

Asiaa! Tonttujen vapautusrintama ja Tonttujen tasa-arvoyhristys ry. kunniaan!

allyalias kirjoitti...

Jaahas, lähetetäänpä viestiä Korvatunturille että uusi nyrkki on ilmoittautunut vallankumouksen tielle. Kiitokset Laurier rose!

Liisa kirjoitti...

Kyseisistä tonttupopulaatiomme dramaattisista muutoksista johtuen EU on alkanut valmistella direktiiviä tonttujen työolosuhteiden ennallistamisen mahdollistamisesta...nimenomaan Suomessa. :)

allyalias kirjoitti...

Liisa, nämähän ovat kerrassaan mainioita uutisia. Tästä tulee varmasti tonttupiireissäkin iloisin joulu pitkään aikaan :)

Isopeikko kirjoitti...

:) Hetken jo uskoin tuohon tietokirjaasi :)

allyalias kirjoitti...

Isopeikko, et kai sinä luule että olisin niin tuhma että keksisin tuollaisen kirjan omasta päästäni? ;)

savua kirjoitti...

Olitpas keksinyt jänskän tonttutarinan.

allyalias kirjoitti...

Kiitokset savua :)