perjantaina, maaliskuuta 09, 2007

Pakinaperjantain aihe on paha päivä

Pcs-miehet ja perjantai

Kaikkihan ovat kuulleet naisten pms-oireista, jotka ovat sinänsä ikikiehtova juttu. Mutta harva on tietoinen että myös miehillä on vastaavanlainen, joskin vaietumpi ja vaikeaoireisempi ongelma. Tätä syndroomaa kutsutaan nimellä pcs (preconflict-syndrome), jonka tiedetään olleen kymmenien viime vuosina tapahtuneiden kuolemantapausten ensisijainen syy.

Pcs:n taudinkuvaan liittyy useita tunnusomaisia ja helposti toisiin miehiin tarttuvia, mutta sinällään vaarattomia oireita. Yleisin oire on niin sanottu joutsenasento, jota ilmenee erityisesti viikonloppuna karaoke-illoissa, jolloin pcs:stä kärsivä mies on juuri laulamassa, kun toinen mies tulee hakemaan hänen vaimoaan tanssiin. Pcs-oireinen jännittyy kouristuksenomaisesti joutsenasentoon, jossa hänen rintansa työntyy ulos ja kädet jännittyvät taaksepäin kuin hyökkäävän joutsenen siivet. Pcs-kohtausessa oirehtivan pää kääntyy huomattavaan takakenoon. Jos joutsenasennossa kävelevä mies sattuu vastakkain toisen miehen kanssa, pcs saattaa tarttua hyvinkin helposti ja vääntää tämän toisenkin miehen hankalaan joutsentilaan. Onkin tutkittu että perjantai-ilta on kaikista otollisinta aikaa pcs:n joukkopuhkeamiselle.

Aggression tunteilla tiedetään nyt olevan suhteellisen suuri osuus pc-syndrooman puhkeamisessa. Joskus pienikin suuttumus saattaa laukaista tilan jossa miehen käsi puristuu väkisin nyrkkiin ja nyrkki vetäytyy kauas taakse, takaraivon tietämille. Yleensä toinen käsi tarttuu kouristuksenomaisesti lähellä seisovan ihmisen rintapieliin. Myös nämä oireet voivat tarttua miehestä toiseen jo pelkässä katsekontaktissa, mutta kosketusyhteyden tapahtuessa tartunta on väistämätön. Tiedetään tapauksia, joissa nyrkin jännitystila on äkkiä lauennut aiheuttaen vahinkoa lähimmissä ihmisissä, mutta se on verrattain harvinaista. Yleensä miehet ovat oppineet elämään tilansa kanssa ja useilla heillä on omia rentoutuslauseita tilanteen selvittämiseksi. Yleisimpiä ovat esim. "Odotahan vaan. Pian näytän sinulle" tai "Kukahan nyt on kova jätkä".

Vaarallisin pcs:n ilmenemismuoto on kuitenkin hengenvaarallinen ja äärimmäisen tarttuva, eikä sen keskittyminen perjantai-iltoihin ole niin selvä kuin aikaisemmissa oireissa. Liikenteessä tai erityisesti liikennevaloissa sattunut tunnekuohu on johtanut usein siihen, että miehen kaasujalka kramppaa vaikeasti saaden auton kiihdyttämään hurjaa vauhtia, usein hallitsemattomasti. Muut miehet tuntuvat vaistoavan pcs-tilan pitkienkin välimatkojen päästä ja he saavat oireita nopeasti. Kuten kahdessa aikaisemmin esitellyssä oireessa, myös tässä kramppitilassa esiintyy kuulohäiriöitä ja miehen kyky ottaa vastaan viereltä tulevia kuuloärsykkeitä heikkenee huomattavasti. Yleensä useamman miehen yhtäaikainen pcs-oireilu on toisiaan ruokkivaa ja saattaa jatkua pitkäänkin. Valitettavan usein liikenteessä tapahtuva oireilu johtaa vammautumiseen, jopa kuolemaan.

Suurimmalla osalla miehistä pcs hellittää iän myötä. Lisäksi monen oireet ovat hyvin lieviä tai saattavat puuttua kokonaan. Vuonna 2006 perustettu työryhmä tutkii, olisiko syytä lääkitä vaikeimmin oireilevia ja myöntää pahimmassa tapauksessa määräaikaisia ajokieltoja pcs-oireisille. On selvää että oireilevien miesten liikkumista julkisilla paikoilla perjantai-iltaisin on syytä rajoittaa oireiden helpon leviämisen takia.


Pakinaperjantai Jaa

31 kommenttia:

Una Reinman kirjoitti...

Hui!
Kaikkea sitä oppii! =)

SusuPetal kirjoitti...

Oi, pienten joutsenten tanssi! Nuo hurmaavat miehet tyllihameissaan:))

Hauska juttu!!

Hansu kirjoitti...

Tuota oireyhtymää olen tavannut varsin usein ystävien piirissä. Omalla miehelläni ei onneksi ole havaittavissa vakavaa pcs:ää. Jos häntä ärsytetään tarpeeksi hän kaartuu myös tähän joutsenasentoon...

Nimetön kirjoitti...

Kuuluuko tähän oireyhtymään myös takapuskurissa roikkuminen?

Olli kirjoitti...

Perrrrrkele mulla ainakaan koskaan mitään tollasia oirrrreita oo..!!

Allyalias kirjoitti...

Hallatar, tämä on yksi maailma yleisin, mutta vähiten puhuttu oireyhtymä.

Susu, oi, sinäkin siis olet ollut silloin tällöin karaokebaarissa perjantai-iltana. Mutta ei saa nauraa sairaskohtauksen saaneille :)

Hansu, samoin minulla on ollut pari pcs:ää sairastavaa kaveripiirissäni. Ja tiedetään minunkin mieheni joskus kouristelleen. Etenkin liikenteessä.

Obeesia, melkein toivoisi ettei liittyisi. Kun ei viitsi paheksua sairaita ihmisiä. Mutta ärsyttävää ja piittaamatonta on tuo puskureissa roikkuminen.

Joo, Olli. Kaikki uskovat että sinulla ei ainakaan ole pcs:ää ;)

Nimetön kirjoitti...

Hukkaa on tässä nimenomaisesa taudissa sallimus kohdellut rujosti. Epäoikeudenmukaisesti se on jättänyt taudin kokonaan tartuttamatta, mikä tietenkin on valitettavaa.
Mutta jos minä ite saisin päättää, niin ottaisin ja kokeilisin jos se ei maksaisi enempää kuin viissataa tai jotakin.

Nimetön kirjoitti...

Minulla ei onneksi ajokorttia, toinen toistaan oudompia oireita senkin edestä ;-)

Hyvää viikonloppua Ally :)

Allyalias kirjoitti...

Oh-show-tah hoi-ne-ne, olen pahoillani puolestasi ettei pcs ole ollenkaan tarttunut sinuun. Ja hyvilläni kaikkien naisten puolesta.

Marko, ehkä parempi sitten ettei sinua päästetäkään auton rattiin. Eipä ole kyllä korttia minullakaan...

Hyvää viikonloppua sinnekin.

Liisa kirjoitti...

RR-oireyhtymä ( rattiraivo) liittyy läheisesti edelliseen. Siihen auttaa autoon asetettu nopeusvakain. :)

Salka kirjoitti...

Tarttuukohan tuo oireyhtymä myös naisiin aika-ajoin? Olen ollut huomaavinani joissain naistenbileissä että joutsenasento pulpahtaa pintaan kovin herkästi jos joku vieras nainen lähestyy tälläisen pcs-naisen naista;)

Mainio pakina Ally!

Allyalias kirjoitti...

Liisa, toden totta rr:llä ja pcs:llä on joitain yhteisiä oireita :)

Salka, pari kertaa olen moista käytöstä huomannut itsekin akkainbileissä käydessäni. Enpä osaa moista käytöstä selittää... Olisko se kuitenkin sitten se pms?

Unknown kirjoitti...

Voiko naisiilla olla myös pcs:ää??
Olen havainnut pelottavia esimerkkejä itsestäni. *Tutkii itseään peilistä ja muistelee eri tilanteita.* Näitä oireita on vähän liikaakkin lähipiirissäni pitäisiköhän hakea jo ammattiapua?:P

Unknown kirjoitti...

oho olisi pitänyt lukea sivu loppuu. Eli naisillakin voi olla Pcs:ää.
Voi voi mitä olen tehnyt ansaitakseni tämän kohtalon? :D

Allyalias kirjoitti...

Ensin kannattaa tarkistaa huolella ettei sattuisikin sittenkin olemaan mies. Sehän selittäisi nämä oireet kovinkin helposti :D Todella toivon että tämä olisi vain miesten vitsaus, että pääsisimme me naisetkin jostakin piikittelemään.

Laurier Rose kirjoitti...

Hear hear! Kannatan ilman muuta ajokieltoa misesta kärsiville! Niitä liikaa nähneenä olen huomannut, joten viihdy samoilla teillä moisten ... kuskien kanssa.

Hauska tuo joutsenasento. :DD

Allyalias kirjoitti...

Laurier rose, nyt ei sitten muuta kun ajamaan asiaa eteenpäin :)

Sulfidi kirjoitti...

Saazs!!! Mä jyrään sut yli!!! ... ei mulla ainakaan mitää oo.. :0

Nimetön kirjoitti...

Yritin mallata tuota joutsenasentoa. Vaimo totesi kysymykseeni, mitä se tarkoittaa: "En tiiä".

Joka tapauksessa mielenkiintoinen artikkeli, joka varmaan saa ansaitsemansa arvon alan asiantuntijoiden keskuudessa!

Nimetön kirjoitti...

Nyt kun miesten 'huonot päivät' on vihdoin diagnosoitu, mitähän tutkijaryhmä kehittelee oireyhtymän hoidoksi? Estrogeeni ei varmaan käy, sillä sen sivuoireina ilmenee pms:ää, ja samassa yksilössä ilmenevä pcs-pms-oireyhtymä on jo varsin pirullinen hoitaa.

Verraton tieteellisesti argumentoitu artikkeli. Julkaisetko seuraavassa Lääkärilehdessä?

Allyalias kirjoitti...

Sulfi, niin, eihän SULLA nyt sentään mitään...

Jussi, ehkä sinulta vaan puuttuu se moodi... Jos todellinen pcs-mies mallautuisi joutsenasentoon, vaimosi äkkäisi varmaan heti.

Kutuharju, tarkoitukseni oli lähestyä lääkärilehteä, mutta sieltä ehdittiin ensin. Pyysivät saada alkaa julkaista lehteään minun blogissani koska haluavat nostaa tasoa... Pitää vielä miettiä suostuisiko :)

Nimetön kirjoitti...

Hieno tarina. Juu, olenkin ihmetellyt että mikä niitä joskus vaivaa, jaa että joskus,,, no,yritin vain olla kohtelias.

Nimetön kirjoitti...

Meitä vaivaa mitään... Naisten juttuja. Tommosii ne rupee kirjoittelee aina yhessä vaiheessa kuunkiertoa. Pätemisen tarvetta...

Nimetön kirjoitti...

Satuin vahingossa lukasemaan juttusi läpi.. Pakko kehaista. Nauroin katketakseni. :D

Allyalias kirjoitti...

Genoveeva, ymmärrän. Ainahan sitä haluaa olla kohtelias. Tätä tutkimusta miestenkään on enää vaikea ohittaa. Joten miksi kääntää vielä veistä haavassa?

Alastalo. Elähän höpäjä. Ei tässä mistään sellaisesta ole kysymys! *Kirkuu, repii tukkaa, ahmii fazerin sinistä palasia pilkkomatta jo kolmatta päivää putkeen, mies makaa hiljaa kahden paksun peiton alla ja yrittää olla liikkumatta*

Mansikka, sepäs olikin sitten onnellinen vahinko :) On aina kiva naurattaa...

isopeikko kirjoitti...

Kerran nakkasin tollasta tyyppiä halolla ottaan. Ei se kyl siitä toennu. Kirvestä ei ollu. Naiset sano niille, ettei ne niitä kiinnosta, joten se jäi sitten siihe. Kerran vielä halolla kumautin ennenkun annoin periksi.

Allyalias kirjoitti...

Isopeikko, halkohan on oikein kunnollinen suomalaiskansallinen lyömäase. Joitakin tosiaan pitää kumauttaa...

Nimetön kirjoitti...

Jotain ihmepinnettä podin perjantaina maan korvessa kun ei ollut nettiä eikä mahdollista nauttia viikottaista perjantaipakina-annostani. Nyt kuron puutteen umpeen.

Ja arvasinhan kun silmäni kuljetin tilitysnurkkaan: pääsin pintehestä ja nauru, joka tulee syvältä, raikuu taas.

Oli tässä opetustakin. Huomenna kokoontuu tammakerho: pohdimme, mitä olisimme, jos oriiksi olisimme syntyneet.

Allyalias kirjoitti...

Heippa Paju. Nettivieroitusoireet ovat kyllä paha juttu... Kyllä saatte tammakerhon kanssa huokaista helpotuksesta, ette sentään ryhtyneet reviiriä puolustaviksi joutseniksi :)

Nimetön kirjoitti...

Eip oo tuttu. En pode. Mutta 52 vuotta sitten Haminassa, armeijassa, sellainen tuli iltalomalla vastaan. Ei onneksi lyönyt minua, löi suraavaa vastaantulijaa.

Allyalias kirjoitti...

Mietipä jos siitä olisi sinullekin tarttunut pcs! Onneksi ei tarttunut. Niin pienestä voivat nuokin asiat olla kiinni!