lauantaina, tammikuuta 13, 2007

Rajasta

Aina kun yritän kirjoittaa jotain lukemistani kirjoista huomaan kuinka ajatukseni soveltuvat helpommin puhuttuihin sanoihin, vielä niin että vastassa on joku kiinnostunut, nyökyttelevä ihminen. Lukeminen on minulle intohimo ja intohimosta on vaikea kirjoittaa niin ettei joko kuulostaisi naurettavalta tai jättäisi sanomatta jotain missä omasta mielestä piilee koko ajatuksen ydin.

Varasin kirjastosta Riikka Pulkkisen Rajan niin kauan aikaa sitten että olin ehtinyt melkein unohtaa koko varauksen (tai kirjan) olemassaolon. Nyt se oli kuitenkin ilmestynyt ja huomasin varanneeni kirjan hyvällä hetkellä (nyt siitä on 69 varausta Oulun kirjastossa). Tämä kirja ei ollut sellainen jonka lukemista olisin vitkutellut kuukausikaupalla vaan tuntui että se pitää nielaista kerralla suurempia fiilistelemättä ja pureksimatta.

Minun mielestäni kirja oli onnistunut oikein hyvin siinä että se sisälsi hurjan määrän mielenkiintoista pohdintaa ja tuorettakin ajatusta olematta kuitenkaan puiseva tai liian vaikeatajuinen normaalin ihmisen luettavaksi. Vaikka välillä tuntuu että koulutuksen puolesta minun(kin) kuuluisi innostua erikoisuuden tavoittelusta ja turhantärkeydestä, arvostan kuitenkin sitä että kirjoittaja on älykäs, mutta myös niin itsevarma että luottaa siihen että lukija huomaa tuon älykkyyden ilman sen suurempaa alleviivausta tai krumeluuria. Joku sanoi minulle että Raja on näppärä teos. Minusta se ei nimenomaan ole näppärä vaan älykäs, ymmärtävä ja syvällinen. En tiedä miksi sana näppärä on muotoutunut minulle kirosanaksi kirjoista puhuttaessa. Tuntuu että näppärässä ei ole yhtään sydänverta mukana.

En edes yritä alkaa syväanalysoimaan teosta, siinä oli mielenkiintoista pohdittavaa niin paljon että sitä ei jaksa puida kuin jonkun sellaisen kanssa joka on lukenut sen myös. Mielestäni kirjan rytmi oli erityisen huomionarvoinen, pidin kovasti tapahtumien tempon vaihteluista, käännekohtien tai paremminkin rajojen tuntumassa tapahtuvasta patoutumisesta, jähmettymisestä ja kirkastumisesta, kuin kuppiin kaadettaisiin hitaasti vettä kunnes se on pintajännitykseen asti täynnä. Siinä kohtaa pysähtynyt, venynyt hetki josta ei ole enää paluuta takaisin, kunnes kuppi tulvii voimalla yli.

Toinen asia, josta pidin paljon vaikka se vei (luultavasti täysin tarkoituksella) huomiota muusta sisällöstä. Eri henkilöitä kuvatessa kerronta vaihteli preesensin ja imperfektin välillä ja lisäsi tehoa niille teemoille joita kirjassa esiteltiin.

Ennen kaikkea Raja oli hyvin ymmärtävä ja humaani teos ja tuntui että se johdatti lukijansa oivallusten ketjun alkumetreille, ajattelematta kuitenkaan liian paljon lukijan puolesta. Kirja jätti paljon avointa ajateltavaa mutta ei ollut missään nimessä viimeistelemätön.

En tiedä onko minusta tullut jotenkin pehmeä, mutta nykyään tuntuu että törmään pelkästään hyviin ja lukemisen arvoisiin kirjoihin. Tämä kuitenkin kannattaa oikeasti lukea! Jaa

11 kommenttia:

Obeesia kirjoitti...

En tunne kirjailijaa enkä kirjaa, mutta kuvauksesti perusteella varasin sen. Edelläni on melkein sata varaajaa, joten taitaa mennä kesään, ennen kuin sen saan.

HeidiHahmo kirjoitti...

Meillä tuo Raja on pyörinyt lattialla jo pitkään. Siis kivikoululla. Eikä se ole mikään halvennus. Meillä tuntuu kaikki olevan lattialla, meidän omat tekstitkin.

En ole jaksanut ottaa sitä lainaksi. Nyt kun luin sinun arvion, niin ehkä voisin ottaakin.

Minä jotenkin karsastan suomalaista kirjallisuutta. Heh, hyvä, minä joka opiskelee parhaillaan suomalaiseksi kirjaijaksi.

Nyt luen Pirkko Saision Finlandia-kirjaa nimeltä Punainen erokirja. Se on kyllä hyvä ja luettava! Olen positiivisesti yllättynyt.

Oletko sinä lukenut meidän opettajan Essi Kummun Maniaa?

Siinähän on toinen viime syksyn pohjoisen esikoiskirjailijanainen.

Marko F kirjoitti...

Hei Allyalias :)
minulla sama juttu, että törmään nykyisin enimmäkseen hyviin kirjoihin, mutta minulla johtunee siitä että tiedän melkein aina etukäteen kirjastoon mennessä mitä olen metsästämässä + siitä että kiinnostaa nykyään kaikenlainen kirjallisuus. Nuorenpana olin väärällä tavalla valikoivampi. Luin " hienoja " kirjoja. Heh. Koska minusta piti tulla hieno ihminen ;-)
sellainen, joka juo teetä pikkurilli oikeassa asennossa :D

allyalias kirjoitti...

Obeesia, tuo on kirjaston paha puoli että joutuu odottamaan kirjoja tuhat vuotta. Aika harvoin tulee sen takia varattua kirjoja kirjastosta. Tule sitten ensi kesänä tänne blogiin haukkumaan mut jos et tykännyt :)

Heidihahmo, suomenkielisessä kirjallisuudessa on se hyvä puoli että siinä käytetyt sanat ja kuvakieli pääsee lähimmäksi suomalaista tajuntaa. Suosittelen viljelemään suomalaista kirjallisuutta, jos ei muuten niin opitpahan ainakin tietämään mistä pistää sitten omalla uralla paremmaksi ;)

Minä olen kova Pirkko Saision fani. Punaista erokirjaa en ole vielä saanut käsiini, mutta tulen taatusti lukemaan sen.

Essi Kummun esikoisen (mutta tuskin viimeisen) luin ja tykkäsin siitä kovasti. Se oli hyvin runollisesti kerrottu. Oli erityisen mielenkiintoista lukea tuota kirjaa, kun kirjailija on menneiltä vuosilta tuttu.

allyalias kirjoitti...

Marko, kävit tuossa välissä kommentoimassa. Tiedän tuon pikkurillipyrkimyksen :) Mutta todella hienot ihmisethän kulkevatkin kokonaan omia polkuja ja löytävät sellaisia kirjallisia hienouksia joita moni muu ei olekaan löytänyt :)

HeidiHahmo kirjoitti...

Piti tulla korjaamaan sitä, että olen karttanut suomalaista proosaa. Suomalaista tietokirjallisuutta yms olen kyllä ahminut ihan tarpeeksi.

Yritän saada itseni lukemaan lisää hyvää suomalaista kirjallisuutta.

Haa, Allyalias! Nyt kyllä heitit sellaisen kommentin joka on pakko kopioida ja linkittää tuonne meidän Kirjoittamalla blogiin. ;)

Sallit, että siteeraan... hih.

allyalias kirjoitti...

Heidihahmo, jo vain saat siteerata :)
Siitähän tulee vain sellainen olo niin kuin sanoisi joskus jotain jolla on (kröh-höm) merkitystä.

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

Onpas tuo suosittu kirja. En ole minäkään kuullut kirjailijan enkä kirjan ennen, mutta herätti kyllä nyt kiinnostuksen. Montakohan varausta meidän kirjastossa on tuosta?

allyalias kirjoitti...

Pantteri, kyllä mää uskallan tätä kirjaa suositella sulle :) Vaikuttaa kysyntää olevan kirjalla, voipi kestää ennen kuin sen saa käsiinsä. Nuorihan tuo kirjoittaja on mutta ihan hyvin vetää siitä huolimatta. Ja ikähän on vain numero :)

sivuaskel kirjoitti...

Olipa kiinnostava analyysi ja hyvin kirjoitettu! Kiitos lukuvinkistä!

allyalias kirjoitti...

Kiva kun sanot noin, Sivuaskel. On hankala kirjoittaa kirjoista mitään näin lyhyttä mutta ei liina sekavaa. Toivottavasti muutkin pitävät tästä kirjasta.