keskiviikkona, joulukuuta 31, 2008

Pulkkamäki mallia 2009

Tässä tulevaisuuden reunalla roikkuessa on mukava näköalapaikka vähän joka suuntaan, jos nyt viitsii katsella minnekään. Lupaavat edessä olevan varsin mielenkiintoisen vuoden. Taloutemme pulkkaa on hilattu kuilun reunaa kohti sentti sentiltä, tyyliin "vielä kärsii hilata sentti, vielä sentti, vielä puoli senttiä, vielä muutama milli, vielä.... uaaaaaaaaaaaaaaah".

Nyt hilaaminen on tehty ja edessämme avautuu kerrassaan huikea pulkkamäki suoraan katajaiseen talouskuoppaan. Muutamat lihavat vuodet olemme hokeneet sitä, kuinka tuo pulkan jyystäminen johtaa lopulta tasapainon pettämiseen ja alamäkeen tai jopa syöksykierteeseen. Väittävät edessämme olevan oikein historiallisen pulkkakyydin; ovat nimenneet tämänkertaisen mäkemme talvisodaksi tai harmageddoniksi.

Ja me pulkan kyydissä olevat suhtaudumme tilanteeseen kukin omalla tavallamme. Osa pitelee jo reen reunasta kiinni rystyset valkoisina, keuhkot varahappea täynnä, vaihtokalsarit taskunmutkassa. Toiset katsovat kauas, yli vuorten ja laaksojen, yrittäen laskea kuinka monta sekuntia kannattaa mennä vapaapudotuksella ennen kuin on edullista räväyttää laskuvarjonsa osakkeisiin. Jotkut syöksyvät pulkan kyydistä, ottavat vauhtia ja heittäytyvät kuiluun omalla tyylillään. Huonostihan tässä käy kuitenkin. Muutamat eivät suostu uskomaan koko pulkkamäkeen vaan neulovat uuden vuoden rahapussia silmät suljettuina.

Sitten on näitäkin, jotka ovat istuneet siellä kuilun pohjalla, katajan oksa takapuolessaan, jo pidemmän aikaa. Heidät on syösty kuiluun jo siinä vaiheessa, kun pulkkaa hilattiin ylöspäin. Kävihän ilmeiseksi, ettei heidän paraskaan panoksensa syystä tai toisesta ollut riittävän hyvä pulkan hiissaamiseksi, tai sitten he kieltäytyivät hiissaamasta varoittaen kiintymästä liiaksi ylämäkiin.

Alhaalta katsottuna kaikki rinteet näyttävät matalammilta. Köyhyysrajan alapuolella elämä on paljon rikkaampaa ja monimuotoisempaa. Huipulla menestyy vain harva olento ja niistäkin yli puolet ovat tutkitusti kiviä ja/tai kuolemaisillaan. Parempi vaan siis katsella tarkasti alaspäin; eikö siellä vaan odotakin jos jonkinmoista möngertäjää jolle vilkuttaa. Siellä alhaalla on tilaa meille kaikille ja tuskin kuluu vuottakaan, kun meistä suurin osa on lakannut itkemästä rinteeseen hukattuja, kullattuja kalossejaan.

Se on vähän kiikun kaakun, joko pulkka menee tällä kertaa rikki!!!


Toiveikasta vuotta 2009 kaikille!!!

Pakinaperjantai Jaa

13 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Kiikun kaakun keikkuen kohti uutta vuotta, Ally!

Sirokko kirjoitti...

Tuli mieleen entisen paikallispressamme arkistoitu helmi:
'Algeria on seissyt kuilun partaalla jo kauan, nyt olemme ottaneet askeleen eteen päin'...uaaaaaaah!

Isopeikko kirjoitti...

Kiikun kaakun kuilun reunalla keikuttuamme... niih... eikös se vauhti kasvakin tuollai kiikkumalla paljon enempi kuin toiseen suuntaan kaakkumalla? Jos siellä huipulla vaan istuisi, tylsäähän se olisi.

*iTkUpiLLi* kirjoitti...

Olipa lennokas pakina! Se jotenkin tempaisi niin mukaansa, etta melkein tunsin kuinka naama upposi lumihankeen!

Kaikesta huolimatta, oikein ihanaa uutta vuotta sinulle!

Tuima kirjoitti...

Iloista ja unelmia täyttävää uutta vuotta sinulle ja poppooollesi!

bamiella kirjoitti...

Taloustilanteesta huolimatta mukavaa uutta vuotta toivotellen:
Onnea, iloa ja menestystä elämääsi!

Kutuharju kirjoitti...

Olipa terävästi kuvattua talouden nykytilaa! Hyvä Ally, oletpa mainio kolumnisti-pakinoija, nyt kaikki maan päivä- ja iltalehdet repimään Allya toimitukseensa, Ällissä on visiönääriä kerrakseen.
Onnekasta uutta vuotta!

Mk kirjoitti...

Samoilla linjoilla tosiaan, sinulla vain huomattavasti vauhdikkaampaa menoa.
Eihän se matka niinkään, vaan se äkkipysäys!
Onnistuisikohan kyydistä hyppäämään millään pois?

Allyalias kirjoitti...

Susupetal, täällä sitä jo keikutaan!

Sirokko, nauroin aivan katketakseni! Teilläpä on ollut sukkela paikallispressa!

Isopeikko, kiikkumalla kasvaa, mutta on kaakkuminenkin hauskaa. Ka-kaa!

Itkupilli, ihanaa vuotta sinullekin! Ehkäpä lumikylpy tekee hyvää kasvojen iholle, mene ja tiedä.

Tuima, kiitokset ja samaa myös sinulle!

Bamiella, onneksi meidän pesueessa suunta on vain ylöspäin.
Hyvää tätä vuotta sinullekin!

Kutuharju, toivotaan, että piilevät kykyni kolumnistina eivät jää keltään huomaamatta... Vai olinko sittenkin parempi karjakkona. Ei taho muistaa, on niin piileviä nuo kyvyt! Hyvää vuotta sinullekin, rakas Kutikseni!

Crane kirjoitti...

Helei, helei, mäen harjalle vaan...Ja sieltä vinkka poskia hölskytellen kuilun pohjaa kohti! Voi et on kutkuttavasti kuvattu!

Celia kirjoitti...

Kun olisi edes lunta siinä pulkkamäessä pehmentämässä kiviä, kantoja ja töyssyjä... mutta kun on maa miltei paljas.

Ja joillakin ei ole edes sitä pulkkaakaan...

Entistä ehompaa ja onnellisempaa uutta vuotta, Ally!

Äijä kirjoitti...

Ehkäpä valtiovarainministeri pitää meille tv-uutisissa puheen:

"Kansalaiset. Elämme nyt vaikeita aikoja. Jokaisen vastuullisen kansalaisen tulisi nyt käyttää kysynnän kasvattamiseksi liikeneviä varojaan kulutukseen. Muuten meillä ei ole enää niitä hienoja kauppakeskuksi UUUUUUUUAAAAHHHH!

Allyalias kirjoitti...

Crane, mikään ei voita kunnon pulkkakyytejä. Veet silimissä alas asti!

Celia, tuntee ainakin elävänsä, kun osuu kiviin ja kantoihin... tietenkin sillä varauksella, ettei satu kuolemaan prosessissa.

Äijä, rahalla saa ja hevosella pääseen... Buhaahahahauaaaaaaaah!