torstaina, kesäkuuta 21, 2007

Juhannuksen kunniaksi: Idolini

Brim, Tiina ja varmasti moni muukin on listannut idoleitaan. Lähdin pohtimaan tätä mielenkiintoista haastetta varmana siitä, että minulla ei ole yhtään, tai on hyvin harvoja idoleita. Kuinkas kävikään... Idoleita olisi riittänyt vaikka toiseenkin haasteeseen, mutta tässä kymmenen ensiksi mieleen tullutta henkilöä hyvin summittaisessa järjestyksessä.

Haastan mukaan kaikki lukijani ja toivotan teille jokaiselle yhdessä ja erikseen ihanaa, hurjaa, rentouttavaa, riehakasta ja vihtarikasta juhannusta!!!Tarja Halonen oli ehdottomasti listan helpoin valinta. Kunpa hän olisi ollut presidenttinä jo silloin, kun minä olin pikkutyttö. Mielestäni Tarja Halonen on hoitanut hommansa kunnialla ja osoittanut naisten kyvyn toimia korkeassa virassa niille viimeisillekin epäilijöille. Tarja on varmasti saanut monta pikkutyttöä haaveilemaan presidentinurasta.

2. Kahvi-täti

Ei mikään julkisuuden henkilö, mutta hurjan älykäs, sielukas, henkevä ja mukava tätini. Kahvi-täti on tehnyt itsellensä haluamansa elämän, opiskellut lukiot ja korkeakoulututkinnot vasta aikuisella iällä. Elättää itsensä kirjoittamalla. Se on saavutus sinänsä! Kahvi-täti on ollut kovasti ihailemani ihminen ihan pikkutytöstä lähtien ja olen hänelle ison kiitoksen velkaa siitä kannustuksesta, jota olen saanut hänen osaltaan.Tove Jansson on idolini todellisena Muumimammana. Muumien avulla Tove Jansson käsitteli myös rankkoja ja syvällisiä aiheita ja on antanut sanat ja kuvat monen suomalaislapsen pelon ja yksinäisyyden tunnoille. Tove Jansson on antanut lukijoilleen myös turvallisen lintukodon muumilaakson muodossa. Sinne on hyvä ryömiä myös aikuisena. Ihailen Janssonia suuresti myös rohkeudestaan elää omannäköisensä elämä.


Ihailen Astrid Lindrgrenin uskomatonta tuotteliaisuutta. Hän on kirjoittanut hämmästyttävän paljon valtavan menestyksen saavuttaneita lastenkirjoja ja kokonaisia kirjasarjoja. Kirjoista kuvastuu ymmärrys lapsen maailmaa kohtaan. Astrid Lindgren ei ole selvästikään kirjoittanut "vain" lastenkirjoja, vaan on suhtautunut työhönsä tarvittavalla vakavuudella.Iän myötä olen alkanut ihailla Meryl Streepiä yhä enemmän. Hän on tehnyt useita hienoja elokuvarooleja ja esiintynyt monissa suosikkielokuvissani. Meryl Streepillä on joitakin jänniä maneereja, joista tulee elokuvia katsoessa helposti mieleen, että hän varmaan tekee niin oikeassakin elämässään :)


Tätä ei tarvitse selittää sen enempää. Yksi maailman tunnetuimmista naiskasvoista. Hyvyyden ja "pyhän äidin" moderni ruumiillistuma. Oli epäilemättä aidosti välittävä ihminen.

7. Äiti

Äiti on tietenkin ehdoton idolini. Hän saatteli minut kirjojen maailmaan vaivojaan säästämättä ja tutustutti minut moniin klassikoihin jo nuorella iällä. Armoitettu tarinankertoja. Suurpiirteinen ihminen. Opetti suvaitsevaiseksi.8. Anoppini PiiTsei

Oman elämänsä sankari. Tehnyt elämästään elämää sellaisessa tilanteessa, jossa moni olisi jäänyt liehuttelemaan marttyyrinviittaa. Rento tyyppi, tutkimusmatkailijaluonne. Muuttanut ulkomaille, tuntemattomaan paikkaan, lähes kielitaidottomana. Ehdottoman magee musiikkimaku.

Tiukka tutkija, asialleen omistautunut. Kahdella Nobelilla palkittu. Oikeasti saanut osansa valokeilasta, vaikka onkin sorkkinut samoja tutkimuksia miehensä kanssa. Lapsena Marie Curien kuolema oman tutkimuskohteensa takia kosketti minua. Ainoa naispuolinen tieteentekijä, joka tuli mieleeni historiasta (ketä muita on? Tuleeko kenelläkään mieleen?)


Oikea kärsivän taiteilijan ruumiillistuma. Aikaansa edellä. Teki omaa juttuaan olosuhteista välittämättä. Mystinen tyyppi. Kalervo Palsa oli takuulla uudelleensyntynyt Aleksis Kivi. Käytti romaanissaan sanaa Heleijaa onnistuneesti :) Jaa

19 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Olisipa hankalaa tehdä listaa, nuorena kyllä olisi onnistunut, mutta nykyään...ehei, vaikeaa.
Taidan jättää väliin.

Tuo Kahvi-täti, äitisi ja anoppisi vaikuttivat mielenkiintoisilta ihmisiltä.

Mukavaa keskikesän juhlaa, älköön juhannus olkoon vaarallinen, vaan lempeä niin kuin Muumimamman syli.

hopola kirjoitti...

Siinäpä lista! Huh, mitähän tulisi omastani, en osaa sanoa yhtään mitään. Tarza tulisi kyllä minunkin listalleni.
Mutta hauskaa juhannusta ja lempeitä pissaopetuksia!

Tuima kirjoitti...

Tarjan, Äiti Teresan ja kirjailijoiden kohdalla voin olla samaa mieltä. Yksityishenkilöistä ei tietenkään voi mitään sanoa. Mutta kakkinensa kiinostava lista.

Isopeikko kirjoitti...

Hyvä lista... lukiessani tekstiäsi mietin että et ole kelpuuttanut yhtään miestä listallesi. Olihan siellä yksi äijä kuitenkin pahnan pohjimmaisena. Identiteettisi on vahva.

Allyalias kirjoitti...

Susu, ehkäpä nuo idolit karisevat ajan hampaaseen. Tosin minäkin kyllä luulin, ettei minulla ole yhtään.

Lähipiirini minua aikuisemmat naiset ovat kyllä värikästä ja mielenkiintoista porukkaa. Ihan on onni tuntea heidät.

Hyvää juhannusta sinullekin. Minä joudun olemaan se hääorja, joten en odota jussiltani mitään kovin erityistä auvoa!

Hopola, hauskaa ja pissatonta juhannusta sinulle. Luulenpa, että Tarza on aika monenkin listalla.

Tuima, oli jotenkin tosi mielenkiintoista ja opettavaistakin tehdä tuota listaa. Kuinka paljon hienoja tyyppejä maailmassa onkaan!

Isopeikko, ihan vahingossa tuli näin naispainotteinen lista. Jos olisi saanut tehdä pidemmän, niin miehiäkin olisi ollut enemmän.

Kaura kirjoitti...

Melkein kuin mun listani, jos olisin semmoista äitynyt väsäämään! Ai oolsou <3 Tarja ja Tove on mun kaikkien aikojen ykkösidoleitani. Aah. Mennäänkö naimisiin? Eiku :)

pastillinjauhaja kirjoitti...

Hieno lista kyllä. Ja niistä tutkija naisista sen verran että säteilyn puolella on muutamia sillon ainakin alaku aikoina pyöriny, siis tutkimuksen alussa. Ja näyttipä tuo Marie Curien tyttöki saaneen sen noopelin palakinnon 1935. Heikko homma vaan ku näyttäny leukemiaan menneen koko sakki. Sitä se radioaktiivisuus teettää. Että ei muuta ku atomimylly sinne kuivaniemeen! Ja heti! Tai no pistäkää samontein kaks! Nii ja vasta tuli siitä yhestä atomipommi naisesta juttua mutta joku ukon ketku oli varastanu siltä kaiken kunnian ja tutkimustulokset... Elä kysy nimiä, en mää muista!

Allyalias kirjoitti...

Voi, Kaura... Tämäpä tuli nyt yllätyksenä! Noooo'o... OKEI! Mennään sitten! Jos meillä on niin sama lista, on meillä varmaan enemmän yhteistä kuin monilla muilla.

Pastilli, hienosti löydetty näitä naispuolisia. Mutta aika vähän niitä taitaa olla (tai siis sellaisia, joiden työ on päässyt meidän tavistenkin tietoisuuteen)

Muikku kirjoitti...

Varoituksen sananen Äiti Teresasta! Olen lukenut hänestä myös jutun, jossa hänen äititeresamaisuutensa romuttui kyllä melko pahasti.. No, mistäpä minkään jutun todenmukaisuudesta tietää.. Taidanpa itsekin listailla. Hyvää jussia, niin ja onnistukoot kekkerinne! : )

Rita kirjoitti...

Verraton postauksen aihe :) Omasta listastani tulisi liian pitkä joten luovutan. Kirjailijat, poliitikot, musiikki-ihmiset... Oooo, pyörryttää.

Kivaa juhannusta, Ally ja kaikki muutkin!

Muikku kirjoitti...

Niin tässä näitä Äiti Teresa mustamaalauksia:

http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1999/13.elokuu/TERE3299.HTM


http://www.rationalistinternational.net/article/20031020_fi.htm

Almamaria kirjoitti...

Passaan tämän haasteen, valitteluni. Olen tosi tosi huono nimeämään idoleita, jouduin jo kouluaikana hankaluuksiin jollain tunnilla kun en kyennyt siihen hommaan.
Mutta muuten toivottelen takaisin kaunista ja kukkeata keskikesän juhlaa!

Solveig S kirjoitti...

Listasin omat idolini. Listan miettiminen oli oikeastaan aika kiinnostavaa. Yritin olla monipuolinen, mulla lopulta siitä tuli kuitenkin aika kirjallisuuspainoitteinen.

Allyalias kirjoitti...

Muikku, näiden idoleiden kanssa on tosiaan se ongelma, että lopulta he ovat kuitenkin ihmisiä - ja kaukana täydellisistä :)

Rita, minullakin jäi listaamatta vaikka kuinka monta idolia. Oli yllättävää, kuinka monia ihmisiä ihailee.

Almamaria, eihän noita suotta kannata listata, jos ei huvita :) Hauskaa juhannusta näin jälkikäteen sinulle!

Solveig S, minullakin tuli aika kirjoittajapainoinen, mutta minkäs teet. Kirjailija tai vaikkapa kuvataiteilija tuntuu läheisemmältä, kuin etäinen poliitikko tai tiedemies.

Elegia kirjoitti...

Minunkin silmääni pisti listan naisvaltaisuus, mutta erityisen hyvällä tavalla. On hyvä toisinaan muistuttaa siitä, että vaikuttavia naisiakin on - ja on ollut - olemassa.

Tuli tästä muuten mieleeni miesten aluevaltaus kokkirintamalla. Keittiötyöt kun ennen ovat olleet niin perinaisellisiksi leimattuja töitä, mutta nykyään lähes joka MENESTYNYT ja TUNNETTU tv-kokki on mies.

Ei sillä, että minulla olisi sitä jotain vastaan (keittiötöitä inhoavana), mutta jotenkin tuntuu että kokeista tuli "suksee" vasta sen jälkeen, kun mies ruokaa alkoi tehdä (ja pitää melua tekemisestään). Mutu-pohdintaa, ei faktaa! ;)

Elegia kirjoitti...

Ai niin, muutamia samoja naamoja olisin minäkin heitellyt listallani, jota en siis ole tehnyt. Ehkä teen listan myöhemmin :)

Jonkun mielestä ei ole sopivaa, ett' maan presidentti käy Alepassa tai Prismassa ostoksilla. Ei kuulemma sovi pressan arvolle. Minusta se taas osoittaa, että arvovaltainen ihminen haluaa pysyä kiinni "todellisuudessa" - tavallisten ihmisten elämänmenossa. Edes jollakin tasolla.

Allyalias kirjoitti...

Elegia, ruuanlaitto on tosiaan miehistymässä. Kunhan nyt tarttuisivat soppakauhaan myös hernekeittopäivänä, eikä vain silloin kun on erityistä tiedossa.

Minusta on aika huolestuttava ajatus, jos maan presidentin oikein kuuluisi vieroittua kansan parista. Virkahan se on tuo presidenttiyskin virkojen joukossa.

Hannele kirjoitti...

Meinasin sanoa, et mielenkiintoisia naisia..

Allyalias kirjoitti...

Hannele, melkein olikin. Kai yksi poikkeama sallitaan... :)