lauantaina, maaliskuuta 08, 2008

Yhteisömme naistenpäiväperinteet

Ainutlaatuisten jouluperinteidemme lisäksi yhteisömme juhlii myös naistenpäivää omalla tavallaan. Seuraavassa kerron perinteemme taustat muille tiedoksi, sillä luulen tulevien sukupolvien kansanperinteen kerääjien arvostavan muistiinkerättyä perinnetietoutta.

Naistenpäivän viettomme juuret pohjautuvat erääseen maaliskuun iltaan, jolloin kaukaisesta kaupungista, Oulusta lähtöisin olleet, mustakeltaisiin kaulaliinoihin pukeutuneet, viisaat shamaanit harhailivat pihamme piiriin voimakkaasti sotukkaa nauttineina.

Yleishälytyksen tilassa yhteisömme jäsenet parveilivat maatu-vinkkeriin (joka oli silloin vielä uudistamatta, eikä sinne mahtunut kymmentäkään henkeä). Naiset ja lapset oli teljettävä lähes väkivaltaa käyttäen maatu-vinkkerin ulkopuolelle, mikä myöhemmin osoittautui ratkaisevaksi tekijäksi uuden perinteemme syntymiselle. Huomasimme pian shamaanien kavahtavan voimakkaasti peljästyen naisiamme.

Naisten muodostaessa ihmisketjun meidän ja shamaanien väliin, uskalsimme vähitellen vinkkerin edustalle tuttavuutta tekemään. Kävi ilmi, että naistemme ulkomuoto koettiin muun maailman keskuudessa pelottavaksi voimaksi, jonka shamaanit nimesivät yksikantaan rumuudeksi. Heidän maailmassaan (tämä ei kylläkään tunnu koskettavan Muhoksen kylää) naiset olivat kovasti erinäköisiä kuin meillä, kuten shamaanit kuvin esittelivät. Oli naisryhmä nimeltä *runkrunk*, *nauskisnauskis*, *skviikskviik* ja ylimpänä kaikista *ralliporo*. Ymmärsimme pian, että naistemme piirteet, vaikka olivatkin miellyttävää katsottavaa, pitivät sisällään maagista voimaa, joka olisi vaaraksi koko yhteisöllemme.

Illalla eräs yhteisömme jäsen paljasti kaikkien onneksi ja pelastukseksi nähneensä "vahingossa" elokuvateatterissa elokuvan nimelta Apinoiden planeetta, jossa karvaiset, ihmisenkaltaiset olennot olivat kaapanneet vallan kaikkien miesten yli. Ymmärsimme elokuvan ja shamaanien sotukkahuuruisten selitysten perusteella, minkä vaaran alla olimme tähän saakka eläneet. Naisemme eivät olleet helposti paimennettavaa laumaa, vaan todellinen, kapina-altis, lähes miehenveroinen vastustajaryhmä.

Olimme epätoivoiset. Tiesimme, ettei meillä ollut muuta mahdollisuutta, kuin myrkyttää naisten iltavaamuska ja hankkiutua heistä eroon kokonaan. Onneksi ennen kuin ehdimme toteuttaa aikeemme, shamaanit kertoivat kaukaisesta maasta meren takana, jossa naisia tehtiin vaarattomiksi.

Tuossa maassa naisten ulkomuotoa muokattiin vaatimattomampaan suuntaan: neniä kavennettiin, silmiä leikattiin, ryppyjä siloiteltiin. Naisille pystyttiin laittamaan ihon alle tyynyt, joiden tarkoitus oli pehmentää naisen suorittaman hyökkäyksen tuhovoimaa. Oli erittäin yleistä, että hampaat tylpistettiin puruvoiman vähentämiseksi ja niihin voitiin myös lisätä valkoinen huomioväri, joka varoittaisi miestä hampaat paljastettuna kulkevasta naisesta. Naisen massaa vähennettiin erilaisin imulaittein, kunnes hän oli kykenemätön hyökkäämään täysikasvuisen miehen kimppuun.

Tiedosta riemastuneina ryhdyimme tuumasta toimeen. Joka kevät, naistenpäivänä, nuo viisaat shamaanit palaavat takaisin yhteisöömme ja vievät mukanaan tytöistämme vaarallisimman. Pientä sotukkapalkkaa vastaan he kuljettavat tytön tuohon kaukaiseen maahan ja muuttavat hänet yhdessä suurten taikureiden kanssa lauhkeaksi ralliporoksi. Vähitellen olemme uskaltaneet nostaa iiterimme takaisin vaatekaappiin ja nukkua naistemme keskellä paljain kauloin. Rauha ja turvallisuus on palautunut yhteisöömme.

Liekö sitten miesluonnolle ominaista itsetuhoviettiä, että yhä vielä, kun silmämme selaavat noiden harvojen vapaana laiduntavien naistemme typistämätöntä rumuutta ja voimakasta ulkomuotoa, veremme kuohuu sellaisin pyörtein, ettei arkinen ralliporo voisi koskaan saada sitä aikaiseksi.


Pakinaperjantain viikon aihe on nainen. Jaa

20 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Oi, ralli se on rattomme. Ja porolla pääsee pithkälle!

Niin, kyllä meitä sietää varoa. On se jämpti niin.

Isopeikko kirjoitti...

Peikkokin voisi kokeilla porokyytiä :)

Kyä on hianoa kansanperinnettä :)

Kari kirjoitti...

Oli ihan hauska kirjoitus.

Mutta, pakko tunnustaa tyhmyyteni, mikä on "iiteri"?

Mymskä kirjoitti...

Ollapa ralliporonen :D

Hansu kirjoitti...

Ralliporoista suurin iskee vielä pian kapinaan. Kannattaa varoa ja ottaa valmiiksi lamauttavaa potoksia ruiskuun.

Allyalias kirjoitti...

SusuPetal, kyllä minä uskon, että ralliporoksi kesytettynäkin olemme vaarallisia kaikkien yhteisöiden miehille.

Isopeikko, kannattaa varoa, ettei poro heitä kyydistä!

Kari, iiteri on nahasta ja foliosta valmistettu kaulasuojus, joka kehitettiin alunperin suojaksi vampyyreitä vastaan Suuren Vampyyripelon aikaan.

Mymskä, minä olen ennemmin tällainen Justiinatyylin voimanainen.

Hansu, toivokaamme ralliporojen kostoa. Ja joutaisivat ne miehetkin käymään noilla reissuilla. Täällä tarvittaisiin super-norsuja paaaaaaljon lisää :)

Hallatar kirjoitti...

Ihana!
Sää olet mahdottoman lutunen!

Pikkis kirjoitti...

Hee, hyvä ja kannatettava perinne. Etteivät käy liian tappaviksi! :D

Allyalias kirjoitti...

Hallatar, rakkaani!!! Kiitos kannustuksesta ja piristyksestä :)

Pikkis, samaa mieltä. Naiset ovat luonnostaan aika vaarallisia.

Oh-show-tah hoi-ne-ne kirjoitti...

Nyt tekis mieli keksiä uusi taikasana.
Ja mikä Sanelma juttu sulla on rinnan alla suojeluksessa?

Mk kirjoitti...

Ai kun mie tykkäsin noista viimeisistä riveistä.
Just tuommosta miestä jonka veri kuohuu kunnolla, ja kunnon naisen nähdessään, kannattaa arvostaa.
Hieno pakina.

Ja miten paljon rivien välistä vielä löytyikään!

Kutuharju kirjoitti...

Tämä ei pistä pelkästään naurusta säpäleiksi vaan sen lisäksi laittaa ajatteluun kunnolla vauhtia! Moninaisista kulttuurisanoista (oli siellä muutakin kuin iiteri, joka meni yli hilseen) rikasta kerrontaa! Tytöt oli kuvattu mestarin sanakääntein; ei paljon tarttenut kuvaa vilasta kun jo totesi, että sepä se, ralliporo mikä ralliporo, runkrunk - totta vieköön!
Mahottoman taitavalla pakinaotteella kulkevaa tekstiä!

Allyalias kirjoitti...

Oh-show-tah hoi-ne-ne, siitä vaan keksimään.

Taitaa olla niin, että aika sitkas Sananjalka on tehnyt pesän rintani alle ja siellä se potkiskelee menemään töksähdellen, niin kuin mummo potkurilla :)

Mk, taitaa vaan olla minun villiä mielikuvitustani, että tuollaisia miehiä vielä olisi olemassa. Taitaavat houkuttaa nuo kesyn ralliporon törröttävät muodot ja kosteat huulet.

... Eläkäämme silti toivossa...

Kutuharju, kyllä erikoisten sanojen aatelia on tuo kummallinen rumuus, jota meidän yhteisössämme ei ymmärretä ollenkaan. Paitsi mitä rumempi, sen parempi (ehkei miesten vapauden kannalta, tosin)!

Polgara kirjoitti...

Mitä rumempi, sen parempi - sinne tahtoo heti! Sopiskos mukhan?

Polgara kirjoitti...

Mitä rumempi, sen parempi - sinne tahtoo heti! Sopiskos mukhan?

Allyalias kirjoitti...

Polgara, tämä yhteisö ei ole kamalan naisystävällinen, vaikka arvostaakin mahdollisimman luonnonmukaista ulkonäköä.

Jos teikäläinen pistettäisiin sinne, valta saattaisi kyllä vaihtua yllättävän äkkiä....

Pisara kirjoitti...

:):) Heh, luin juuri ennen pakinaa Iltasanomien nettisivuilta Ile Kanervan tekstiviestikohusta. (Minulla on aikaa lukea vain olennaisia uutisia...) Ile on viisas mies, koska hän lähettelee tekstareita vain ralliporoille, jotka ovat niin lauhkeita, etteivät moisesta kimpaannu, vaan saattavat jopa vastata "hyvässä hengessä", kuten kohun kaunotarosapuoli totesi. Jos tekstiviesti sen sijaan lähtisi pohjoisen justiinalle, voisivat seuraukset olla kohtalokkaat ulkoministerillemme...

Milloin näitä pakinoita saa kansien välissä?

Allyalias kirjoitti...

Vaatii todella poliittista silmää Ileltä löytää aina kesy ralliporo. Toisaalta voimme kyllä vähän ihmetellä eikö noinkin vaativassa poliittisessa tehtävässä oleva mies uskaltaisi tarttua Justiinaakin sarvista???

Anonyymi kirjoitti...

Loreal Blondi:Uskomaton juttu!

Allyalias kirjoitti...

Blondiseni, eihän se auta kuin uskoa, kun tarina on nyt mustaa valkoisella!