sunnuntaina, joulukuuta 16, 2007

Yhteisömme jouluperinteet

Emme osaa pitää pihayhteisömme jouluperinteitä kovinkaan merkittävinä tai kummastusta herättävinä, olemmehan kasvaneet koko ikämme niitä noudattamaan. Silti tapojamme pidetään niin omalaatuisina, että meidän yhdeksän perheen pihapiirime tapoja ollaan käyty ihan Tervareitinkin toimesta (ja valokuvaajan kanssa jopa, jos sallitte lisätä) dokumentoimassa.
On selvää, että koko Muhos huutaa peräämme pilkkasanoja ja solvauksia, etenkin näin joulun alla, mutta me kannamme jouluisat tötterölakkimme kunnialla!

Aattoaamuna heräämme aikaisin ja ryntäämme kylänraitille etsimään dementikko-Selmaa (oikea dementikko-Selma kuoli v.1989, joten Selman rooliin arvotaan joka vuosi joku onnellinen yhteisömme jäsen). Selma ei saa nukkua koko yönä vaan hänen täytyy lähteä liikkeelle kylpytakkiin pukeutuneena ja jalassaan huopikkaat joiden pohjaan hän on sivellyt punaista elintarvikeväriä (joka helpottaa etsijöiden urakkaa, eikä ole eläimille haitaksi). Parhaat dementikko-Selmat ovat hortoilleen yön tunteina jopa naapuripitäjään, kun taas alkuperäinen Selma ei aina päässyt pihaojaa pidemmälle.

Kun Selma on löydetty, hänet puetaan kellanvihreään kukkamekkoon ja köytetään joulumölöskän vierelle asetettuun kiikkustuoliin. Lapset syöttävät dementikko-Selmalle maustekurkkuja ja punaista maitoa sillä aikaa kun muu yhteisön väki hilaa jouluveden jäätymään päärakennuksen yläikkunan alle. Vanhimmat asettuvat Tiitterään juomaan sotukkaa samasta muovisesta saunakauhasta. Lapset ryntäävät pihalle posket punoittaen kun kuulevat jonkun vanhimmista alkavan viritellä Speden sallitut leikit yhteisnaurua. "Akselis Kivi - maksa poks KAAPIN TAAKSE" kajahtaa ja saa peräänsä äänekkään "HE-HE-HE-HE"- konekivääritulella ammuttavan tekonaurusäksätyksen, joka pian vaihtuu aitoon, syvältä kumpuavaan naurunremakkaan. Leikki loppuu vasta kun nauru peittää alleen dementikko-Selman kimakan kirkunan.

Yhteisö siirtyy mölöskän ympärille kuulostelemaan, koska palokunta saapuu sammuttamaan Tiitterän. Lapset yrittävät rummuttaa palosireenien tahtiin. Kun palokunta kiertää koputtamassa oviin, ollaan hiljaa ja esitetään, ettei olla kotona. Vasta palokunnan poistuttua on lupa ottaa tötterölakkien sisälle käärityt piikkilankakerät esiin ja ripustaa ne kiikkustuolin jalkoihin.

Syödään kolme lusikallista karpalohilloa, savusiikaa ja maustekurkkuja, sekä maustamatonta viiliä niin paljon kuin kunkin nälkä vaatii. Kerätään Tiitterän raunioista käyttökelpoista puuta, joilla lämmitetään sauna. Kun sauna on lämmin, kannetaan kiikkustuoliin köytetty dementikko-Selma löylyihin. Yhteisö juoksee kukin vuorollaan heittämään kuparisella saunakauhalla vettä kiukaalle (paitsi joka kolmas heitto suoritetaan muovisella kauhalla ja kiukaalle heitetään sotukkaa). Löylyä heitetään, kunnes dementikko-Selma tokeentuu ja lausuu selväjärkisellä äänellä "Lemmonkiuas perkkele! Helevetin tuli jo perskannikkaa korventaa. Tulukaa jumalasa auttammaan!".

Silloin Selma vapautetaan tuolistaan iloiten ja karkeloiden. Juhlakansa syöksyy sisälle heiluttaen käsiä päänsä yläpuolella. Pian edellisen joulun dementikko-Selma tipauttaa jouluvesiämpärin summanmutikassa joulukansan päälle. Se kuka saa jouluveden päähänsä, on tulevan joulun dementikko-Selma. Jos kallovammoilta selvitään.


Pakinaperjantaissa aiheena perinne.


Ps. Terveiset Rovaniemelle :) Jaa

22 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Hmm, ettekä varmaan ole harkinneet muuttoa?
Minäs vuonna se kallovamma tulikaan?

Joulu on rankkaa aikaa, todellakin, ja ymmärrän, oikein hyvin ymmärrän, ettei ihminen voi selviytyä ihan täysissä sielun voimissa joulun yli. Tämä tarinakin sen todistaa.

Isopeikko kirjoitti...

On se niin epistä kun täällä meillä ei pääse ollenkaan leikkimään tuollasia mukavia leikkejä. Voisitte ruveta markkinoimaan tuota Selman postia notta muutkin pääsisvät osalliseksi tuosta ilon pidosta.

Kutuharju kirjoitti...

Teillä sitä ymmärretään ei vain joulun vaan itse elämän tarkoitus. Joulu on iloisen yhdessäolon aikaa; heikommista pidetään huolta (Selma), lämpöä riittää kaikille (jopa palokunnalle) ja jokaisella on yleinen ja yhtäläinen mahdollisuus päästä selmaksi selman paikalle.
Kyllä etelänpojat vihrettyy katteuesta tällasen ilonpion eessä.

Mainiosti turinoitu, Ally :) Tämä vie mukanaan!

Allyalias kirjoitti...

Susupetal, olen samaa mieltä. Ainoa tapa selvitä tulematta hulluksi joulun aikaan, on olla jo valmiiksi sitä...

Isopeikko, kaikki saavat leikkiä näitä leikkejä halutessaan. Eikä tähän mitään yhteisöjä tarvita vaan perinteen voi pistää pystyyn ihan yksikseenkin :)

Kutuharju, sanopa muuta. Kyllä näissä perinteissä kiteytyy se joulun syvin tarkoitus!

Ohari kirjoitti...

Nauroin vedet silmissä. Ooohhhooohh. Snort.

Paju kirjoitti...

Tämä täällä haluaa perinneleikkiin mukaan, Selmaksi Selman paikalle. Kuivaharjoittelen kylliksi, että saan jääveden päähäni...

Oh-show-tah hoi-ne-ne kirjoitti...

No jaa!
Minkä kanssa muuten tuota mölöskää syödään? Onko siinä sipulia? En pidä sipulista etenkään Jouluina.

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

Mukava tapa unohtaa joulukiireet! Kaikkien kylien dementikko-Selmat esiin! Joka vanhoja muistaa sitä tikulla silmään... :)

Katili kirjoitti...

No voi justiinsa, tässä sitä olikin itselleni uusi perinne ja vauhdikas sellainen. Näin silmissäni väen hiippailevan Selman punaisten jälkien perässä. Onpas sielläpäin iloisen tuntuista sakkia.

Allyalias kirjoitti...

Ohari, taidat olla karjalaista verta jos nauraessa päästät vetesi ilmoille. Meillä se on tuttua :)

Paju, uskallan julistaa sinut kunnia-Selmaksi ja roolissasi saat olla vapaasti sekä juhlan, että arjen hetkellä!

Oh-show-tah Hoi-ne-ne, sitäpä ei tarina kerro. Mutta sen verran voin kertoa, ettei sipulia tarvitse koskaan syödä jos ei halua.

Pantteri, minulla ainakin iskee aika karmaiseva jouludementia. Tuntuu, että mikään ei pysy päässä...

Katili, minä olen aina ollut suuri seuraleikkien ystävä. Lapsena oli kiva olla rosvoa ja polliisia ja kymmentä tikkua laudalla. Sitten oli se yksikin huisi leikki, joka ei ollut konkkanen vaan vähän sinne päin... Nimi ei nyt palaudu mieleen.

Halo Efekti kirjoitti...

Kuulostaapa vekkulilta perinteeltä. Itse olen kuitenkin ilmeisesti vierasperäisistä juuristani johtuen kasvatettu suomalaisemmaksi kuin suomalaiset itse ja tuollainen ilonpito ja riekkuminen kuulostaa siksi myös epäilyttävästi rasittavan sosiaaliselta touhulta ;D

OldGhost kirjoitti...

Nyt Ally, Haamu menee nurkkaan häpeämään tietämättömyyttään! Sitä on luullut, ettei Oulusa muita jouluvia perinteitä ole kuin totiset Tiernapojat (kaikella kunnioituksella!). Mutta tämä on ihan superia! Selma-perinne!Anteeksi, Haamu poistuu nyt äkkiä vessaan nauramaan....

Alastalo kirjoitti...

UUUUUHJUUU! Nauroin tälle ihan kippurassa Vaimo huuteli yläkerrasta mua hiljemmaksi. Tälläistä ilopidon täytyy olla.

Loisto pakina- Jep!

Almamaria kirjoitti...

Hienoa, perikansallista urheilumieltä! Jalostettua karaistusta! Haluan Selmaksi, ettei tarvitse kauheasti nyt ajatella :)

Anonyymi kirjoitti...

Eikö selmaksi voida valita joka vuosi vaikka sama ihminen - perinnehän on selmalle joka tapauksessa aina uusi:)

Allyalias kirjoitti...

Halo efekti, olet siis perinteisen yksin kylmässä kämpässä, viinapullo toisessa ja hirttoköysi toisessa kourassa - tyylisen joulun kannattaja ;)

Oldghost, kylläpä vaan kelpaa tiernapoikainkin kanssa pitää lystiä. He eivät ole lainkaan kuivaa porukaa, vaikka eivät varmaan vedä lähimainkaan vertoja Selma-perinteelle.

Alastalo, esitä syvimmät pahoitteluni vaimollesi puolestani. Ei ollut tarkoitus edesauttaa joulurauhan rikkomisessa :)

Almamaria, toivon sinun löytävän Selman sisältäsi. Siellä jossain hän on!

Anonyymi, muuten voisi, mutta kuka sitten olisi heittämässä jäävettä juhlakansan päälle?

genoveeva kirjoitti...

Onneksi en asu siellä teillä päin.....en haluis selmaks.

Hansu kirjoitti...

En ihmettele vaikka sieltä Muhokselta huudellaankin!

Elina kirjoitti...

No huh, aika vauhdikkaat perinteet. Enpä haluaisi "päästä" Selmaksi Selman paikalle! :DD

Hallatar kirjoitti...

Muksaa joulunaikaa siulle ja pesueellesi, Allyseni. =)


*hali*

Elina kirjoitti...

Näin muuten viime yönä unta, että olin Oulussa. Kävin siellä kuulemma usein. Mmielenkiintoista. Oulu on aika kaunis paikka - ainakin unessani :D

Allyalias kirjoitti...

Genoveeva, sääli, sillä sinä olisit varmaan todella loistava Selman roolissa ;)

Hansu, vähemmästäkin taidetaan huudella. Olemme Muhoksesta ihan samaa mieltä :)

Elina, Selmaksi pääsyhän on suuri kunnia. Ja on toki aika vaivalloista tämä meidänkin joulunviettomme, jos ihan ulkopuolisen silmin katselee...

Hallatar, mukavaa joulua sinullekin ja iso hali takaisin!

Elina, jos joskus tulet tänne muutenkin kuin unessa, uskallakin olla ilmoittamatta minulle! Sinulle on täällä ihan varmalla kahvipannu kuumana.