maanantaina, tammikuuta 12, 2009

Dark Floors... eiku Sauna

Nyt kun jälkeenpäin ajattelee, on suoranainen ihme, ettei saunasta kertova kauhuelokuva syntynyt jo aikaisemmin. Minähän en ole kyseistä elokuvaa katsonut, mutta ymmärrän täysin, miksi sellainen halutaan tehdä, ihan jo ulkomaan asukkaita ajatellen.

Ensiksikin on hyvä tehdä heti kättelyssä mahdollisimman suuri pesäero Lordin Dark Floors-elokuvaan, tuohon Uuno Turhapuroakin pelottavampaan suomalaisuutemme tämänhetkiseen ikoniin. Tuntuu, että uuden suomalaisen kauhuelokuvan aallossa kaikki ruumista verhoavat vaatteet saattaisivat muistuttaa liikaa Dark Floorsista. Juuri siksi sauna kauhuelokuvan tapahtumapaikkana on erinomainen. Ja juuri siksi (huhujen mukaan) Sinikka Sokankin piti leikata pitkä, tumma tukkansa ja värjätä se vaaleaksi. Takaapäin, etenkin vaatteet yllään, häntä saattoi sekunnin murto-osan erehtyä luulemaan... brrrrh... Mr. Lordiksi...

Oikeastaan Lordin elokuvalla ei ole Saunan kanssa kuin pari yhteistä asiaa. Ilmeisin on tietenkin se hienovarainen kuvasto, nahkahousut ja juokseminen, sekä vastaavasti sauna, jotka molemmat saavat katselijan melkein tuntemaan nenässään pallihien lohdullisen tuoksun. Ulkomaalaisille voi olla myös järkyttävää huomata Sauna-elokuvan kautta, kuinka vähän Lordia on lopulta maskeerattu. Vaihe, jossa kaikki suomalaisen elokuvahistorian ajanpieksämimmät luuskat nousevat yhdessä lauteille, saa kiristettyihin ja botoksoituihin naamoihin tottuneet haukkomaan henkeä ja poraamaan kyntensä pehmustettuihin käsinojiin.

Kunnon kauhuelokuvassa pitää olla ainakin yksi ns. luonnonoikku, siis mielipuolisella tavalla epämuodostunut ihminen. Meillä suomessahan näitä riittää ja vieläpä kirkkaimmalla tähtitaivaallamme. Vaatteet päällämme olemme kuin normaalit ihmiset, mutta otetaanpa vaatteet pois... voi kammotusten kammotus! Elokuvakansan läpi kulkee väristys, kun esiin jyllistää kavalkadi miehiä, joilla on kaikilla suuret, rusottavanänniset naisten rinnat. Siinä ei Hollywoodin poikakaan voi olla enää varma oksentaako, vai saadako erektio. Pian tämä ristiriita ratkeaa kun kamera kuvaa armottomasti miesten ajelemattomia selkiä ja persvakoja; karvaa on aivan kaikkialla! Ja entä etuveitikka sitten? Tuo kauhistuttava, barbaarimaisen eurooppalainen, ympärileikkamaton elin, jota nuo miehet kantavat tuolla tavoin esillä, kaikkien näkösällä.
Naiset ovat oma lukunsa. Siinä, missä tavallisella naisella on kaksi kauniinkiinteää palloa, on kauhuelokuvan eukoilla kaksi puolityhjää pussia. Noita pusseja nuo rumat, rintavat miehet katselevat silmät kiiluen, kuin oravat pähkinäaarretta (josta ne ovat selvästi jo syöneet yli puolet). Ja siinä, missä normaalinaisella on ihanaa, silkinpehmeää ihoa, siellä, missä yleensä asuu pyhin ja kaunein naiseus, kasvaa näillä saatanallinen teräsvilla kuin läpipääsemätön orjantappurapensas. Joku katsojista huomauttaa miesten tarvitsevan esinahkaa juuri päästäkseen tuon pelottavan esteen lävitse. Toiset miettivät liettänsä ja keittolevyjen ympärille pinttynyttä mustaa paskaa. Elokuvan naiset eivät ole lainkaan rusketettuja, vaan valkoisia ja raskausarpisia, kuin ylösnousseita ruumiita.

Kunnon kauhuelokuviin kuuluu myös saatanallisia rituaalimenoja. Myös Sauna-elokuvan kammottavat hahmot kiemurtelevat pian punaisina ja hikisinä kuin helvetin tulessa. Raajat kietoutuvat yhteen, löylyn hengen langetessa ihmispolojen ylle he kumartuvat ja vikisevät. Ihmiset yrittävät puhua englanniksi mongertaen (kansainvälisyyden vuoksi) "Ou mai Loor... Gaad", he suputtavat toisilleen. Joku ahmii suuhunsa luonnottoman määrän kipeänpunaista makkaraa. Sinappi valuu suupielistä ja nokareita tarttuu takkuiseen rintakarvamattoon. Uskonnollinen kauhu on käsinkosketeltava.

Eikä kauhuelokuva olisi kunnollinen ilman asianmukaista juoksu-läähätys-eksploitaatio-osuutta. Eipä tarvitse tässä elokuvassa keksiä jotain typerää aasinsiltaa, jolla saadaan nainen hilpasemaan pitkin rämettä ja repimään rintojaan paljaiksi samaan aikaan. Pian jo elokuvan kummajaiset nimittäin köpöttelevät peräkanaa ulos tuosta kuumasta kauhujen talosta. He kirkuvat, osa sortuu lumihankeen ja jää sinne kierimään ja huutamaan kuin päätä leikattaisiin. Suurin osa juoksee tissisillään ja perseisillään, karvat vilkkuen ja henki höyryten suoraan rannan jäässä ammottavaan aukkoon. Kuin rumat, aivottomat sopulit olisivat lähteneet vaellukselleen. Hulluus ja järjen valon sammuminen on lähellä myös elokuvayleisöllä.

Siihen loppuu elokuva, eikä katsoja tiedä ollako pahoillaan noiden ihmispolojen joukkokuolemasta vai helpottunut, ettei niitä ole enää vapaana maailmankartalla.

Suomessahan tämä näytetään tietenkin keskimielenkiintoisena ja puolitaiteellisena dokumenttina suomalaisnäyttelijöiden saunaillasta. Ja hyvä niin. Eipähän sitten ainakaan tule Dark Floors mieleen.

Pakinaperjantaissa saunasta Jaa

21 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Saisit varmaan perunoiden keittämisestäkin aikaan aika kammottavan tarinan ;)

Isopeikko kirjoitti...

Tiedätkös Ally, sinun kanssasi loppuvat aina sanat kesken. Vaikka tekee mieli kehua, niin mitkään sanat eivät yllä kertomustesi tasolle. Voit siis olla varma ettei kehuissa ole koskaan yhtään ylisanaa. Tuo kirjoituksesi on kertakaikkisen upea.

Polga kirjoitti...

KYLLÄpä oli kammoittavaa. En käy saunassa muutenkaan, mutta nyt loppui sekin vähäinen mahdollisuuden oletus, nih kerta! Uihjuihjuihuiiiiiiiih!

Romulus kirjoitti...

Jiihaa! :D. Kuulostaa tosi karmivalle. Nähnyt en ole.

bamiella kirjoitti...

Olen mielenkiinnolla seurannut blogiasi ja ihastunut tyyliisi kertoilla juttuja.

Vaikkei olla tuttuja, rohkenen jättää sinulle haasteen, joka löytyy blogistani. Otatko sen vastaan?

Anonyymi kirjoitti...

Olen itsekin osallistunut tuon kaltaisiin riitteihin. Mutta sisältä käsin ei tajua, miten hurjia ja vaarallisia ne oikeasti ovat. Ehkä siinä pimeydessä ja siinä tilassa ei nää eikä tajua.

Enää en moiseen voi suostua. Paitsi ensi juhannuksena, jos käsky käy.

Iisi

tienpäällä kirjoitti...

Jaa, no nyt minä ymmärrän miksi melkein kaikki tutut puhuvat jostain elokuvaprojektiin osallistumisesta ja kansainväliseksi filmitähdeksi tulosta.
Soon tämä leffa!

Panee vaan ihmettelemään, että mistäs syystä ei minua ole vielä kutsuttu koekuvauksiin?
Tai siis, kelpaan tietysti ilmankin, mutta tarttishan se silti tietää missä kuvataan ja milloin.

Allyalias kirjoitti...

Kari, en kai sentään... Perunankeitto on leppoisaa puuhaa. Toisin on saunomisen laita.

Isopeikko, älä koskaan anna sanojesi loppua!

Polga, mun on pakko käydä, sillä muuten tämän kauhutarinan naispääosa ei olisi kyllin kammottava.

Romulus, siis saunaa vai Saunaa? Suomalaisen saunan nähneenä en uskalla edes katsoa tätä elokuva-Saunaa.

Bamiella, voi toki rohkene!!! Pelkään kyllä jo paljastavani liikaa kun olen osallistunut noihin vastaaviin. Mutta eihän kenenkään toisaalta ole pakko lukea...

Iisi, sehän siinä juuri niin pelottavaa onkin, että nämä otus-raukat eivät itse tajua omaa tilaansa.

Juhannuksena sitten...

Tienpäällä, sää olet tietenkin liian normaalin näköinen osallistuaksesi. Mutta älä huoli; se ei ole vika, vaan OMINAISUUS. Omissa oloissasi voit käydä ihan rauhassa saunassakin :)

arleena kirjoitti...

Eipä ole tullut mieleenkään miettiä miltä sitä alastomana saunan lauteilla näyttää, saunassa ei ole onneksi peilejä.
Muita tosin vilkuilen sillä silmällä, yleensä se on tuttua näkymää. Mutta jos sattusi vaikka uimahallin saunaan, niin ei saa enää käydä. En uskalla enää näyttäytyä alastomana tämän jälkeen. Peli taitaa olla menetetty, en voi olla enää mukana kauhuelokuvassa.

Vähän tähän tapaan mieleni ailahteli, kun luin tätä hienoa tosikertomusta tai pakinaa.

Hyvä.

Lastu kirjoitti...

Jyty-leffa. Ja pakina.
Ja huomenna pitäisi mennä gynekologille, pitkästä aikaa. Ihan kuin olisin vahvistunut tästä pakinasta :D

Sirokko kirjoitti...

No vihdoinkin saadaan se oskari Suomeen! Ainakin tämän käsikirjoituksen, oli niin hyvä kuvaus että elävää kuvaa ei enää lisäksi tarvitakaan. Tähän loppuikin haikailuni kotomaan löylyistä.

Mk kirjoitti...

Sanattomaksi tosiaan vetää.
Niinkuin tietysti totuus useinkin.
Ainakin näin ilmaistuna.

Allyalias kirjoitti...

Arleena, saunassa ei ole peilejä, mutta kamerat todistettavasti kyllä. Minä olisin kelvannut ehdottomasti tuohon elokuvaan, mutten ole näyttelijä (jos exhibitionismiani ei lasketa sellaiseksi)

Lastu, onnea gynelle. Kumma jos siitäkin toimituksesta ei saataisi yhtä kauhuelokuvaa tehtyä. Pääosassa olisi minun terveyskeskuslääkärini ja ensanominkä-paksuiset sormet.

Sirokko, tuliskin se Oskari... mutta ei se taida uskaltaa kun on nähnyt Oskari Katajiston mänbuubsit Sauna-elokuvassa. Vai onko se Katajisto näyttelijä?

Mk, parempi sanattomaksi kuin saunattomaksi.

aimarii kirjoitti...

Enpä ole leffaa nähnyt, enkä aiemmin siitä edes kuullut, mutta melkoisen kuvauksen siitä kirjoitit.
Sanankäyttö ja mielikuvat ovat hienosti hallinnassasi.

bamiella kirjoitti...

Juu, siis blogissani on sinulle Allyalias, haaste. Unohtui sanoa edellä, että sieltä se löytyy.

Moninainen kirjoitti...

Silloin, kun tuosta leffasta jostakin arvostelun, ajattelin, että ei ole sauna leffana minun juttu. Mutta kyllähän niitä muitakin aiheita kauhuleffoihin löytyy (niin sen gynen lisäksi). Miten olisi laskun maksaminen verkkopankissa, kohtaaminen aamuäreän bussikuskin kanssa matkaa maksaessa, kaupan tädin v-päivä, rintaliivien sovitus pienessä sovituskopissa?

Tuima kirjoitti...

Sulla on selvästi kykyjä käsikirjoittajaksi, saat tavallisuudesta irti selkäpiitä puistattavia kuvia. Olen samaa mieltä suomalaisen kauhuelokuvan paikasta, vaikken myöskään ole ko. leffaa nähnyt. Viikonloppuna katsoimme Hitchcockin elokuvaa Ulkomaan kirjeenvaihtaja ja jännitystä tuulimyllyyn rakennettaessa mietimme mikähän Suomessa olisi vastaava paikka ja yhdestä suusta kuului huudahdus: sauna!

Alastalo kirjoitti...

Ja nyt tekee mieli mennä saunomaan. Kaunis kuvaus tästä ikiaikaisesta suomalaisesta riitistä. Kiitos!

Allyalias kirjoitti...

Aimarii, ehkä se leffa kannattaisi katsoa, kun siitä tuli jo kirjoitettua, mutta toisaalta on aina hauskempaa keskustella ja kirjoitella täysin tuntemattomista leffoista :)

Bamiella, kiitokset sinulle. Otan kyllä haasteen vastaan, kunhan aika ja käsi antaa myören.

Moninainen, kerrassaan upeita aiheita kauhuelokuvaan! Mutta minusta maksaminen laskunmaksuautomaatilla on huomattavasti kauheampaa kuin netissä.

Tuima, olen ajatellutkin ruveta kauhuelokäsikirjoittajaksi. Mutta sitä ennen täytyy tehdä vähän taustatyötä... saunaan siis!

Alastalo, on hienoa saada kannustusta blogimaailmamme saunakuvauksen mestarilta. Vaikka sinun kuvauksesi eivät ole kauhua vaan joskus jopa eroottisia!

Maaria kirjoitti...

Ju, ja joskus nuo groteskit hirvitykset hakkaavat koivunoksilla itseään ja toisiaan ähkyen ja ulvahdellen.

Ja nyt saunaan!

P.S. Sinulle on blogissani haaste.

Allyalias kirjoitti...

Maaria, se on totta tosiaan väkivaltaa kammottavimmillaan. K-18-matskua aivan takuulla!