tiistaina, syyskuuta 01, 2009

Minen uskalla Pohjois-Karjalaan

Monet varsinkin etelässä luulevat, että kaikki elämä täällä pohjoisessa on karua. Oikeasti meillä täällä Pohjois-Pohjanmaalla ollaan ihan sivistyneitä. Meillä on aika hygieenista, kouluissa opetetaan lukemista ja laskentoa ja jumppatunnilla voimistellaan yleisen kunnon ja hyvinvoinnin saavuttamiseksi.
Meillä täällä Oulussa mennään jopa niin pitkälle, että teitä hiekoitetaan talvisin ja tuoretiskit notkuvat valmiiksi pyydettyä, tuoreehkoa lihaa. Yritämme pitää täällä yllä kaiken maailman lakeja ja järjestystä. Pultsaritkin istuvat meillä siististi kukin omalla penkillään ja yrittävät välttää rivoimpia kirosanoja ohikulkijoille huudellessaan.

Jos ihminen haluaa ihan oikeaan erämaahan, sen pitää mennä tietenkin Pohjois-Karjalaan. Siellä on käsittääkseni ihan kamala taistelu meneillään, kun tasaisin väliajoin luonto yrittää voittaa takaisin ihmisen itselleen ryöväämää tilaa. Ihmiset yrittävät hissuksiin kävellä alkeellisista hökkeleistään yhteisiin kokoontumisiin tarkoitetuille metsäaukioille. Koko ajan saa pelätä itärajan ylittäneitä, verenhimoisia susia ja karhuja. Ahmat, mäyrät ja ilvekset mellastavat kitukasvuisilla viljelysmailla toisiaan tappaen. Ilmassa leijuu jatkuva raadon haju. Samaan aikaan vahvimmat metsästäjät joutuvat kohtaamaan näiden petojen aiheuttaman uhan silmästä silmään, jotta yhteisön proteiinin tarve saataisiin turvattua tulevan talven varalle. Jatkuva pelko saa nuo elämän taistelussa uupuneet käymään spontaanisti toistensa kimppuun. Pieniä lapsia uhrataan metsästyksen jumalille.

Kammottavat vitsaukset koettelevat Pohjois-Karjalan asukkaita. Joku Elias Lönnrotin hengessä matkaa tekevä etelän asukas raportoi ihmisyhteisön keskuudessa leviävästä uudesta uhasta. Koska tuolla alueella puhutaan vain murahduksin, on tämä uskalias pioneeri tarkkaillut hyvin läheltä noiden ihmistenkaltaisten yllättävänkin järjenmukaista käytöstä. Tällä hetkellä (ainakin tämän biologi-kulttuuriantropologin mukaan) osa ihmisistä näyttää sairastuneen kammottavaan uuteen sairauteen (ei influenssan oireita), joka on muuttanut heidät muuta yhteisöä uhkaaviksi zombeiksi. Nämä ihmislaumat vyöryvät pahimmillaan jopa kirkkaassa päivänvalossa yhteisön suosimille alueille. He käyttäytyvät täysin epänormaalisti ja tuhoavasti. He saastuttavat melkein juomakelpoisen veden uimalla siinä ja kuljeskelevat muutenkin aivan julkisilla alueilla. Osa terveen yhteisön heikoimmista asukkaista on menehtynyt majoihinsa silkasta pelon ja nestevajauksen yhteisvaikutuksesta. Sairastuneet ovat myös häpeämättä ilmestyneet karkeloimaan alueille, jotka on varta vasten tarkoitettu yleiseen karkeloon ja pelinpitoon.

Olot Pohjois-Karjalassa ovat muuttuneet niin kammottaviksi, että tavallisen kantaväestön keskuudessa on raportoitu maailmanhistorian nopeinta evoluutiota. Eräs kyläyhteisön jäsen on opetellut lähes tavallisen ihmisen ala-astetasoon verrattavan puhe- ja kirjoitustaidon saadakseen levitettyä tietoa loitsusta, jonka pitäisi häätää sairastuneet tavallisten ihmisten asuinympäristöstä. Aikuiset opettavat lapset murahtelemaan ensimmäiset sivistyksen sanat: Ei- enää- käytettävissä! Älä-tule-paha-kakku-tule-hyvä-kakku! Tietämättään he tulevat olemaan tulevien vuosien saatossa mielenkiintoinen tutkimuskohde kielen syntyä tarkasteltaessa.

Vaikka valtion virallinen kanta on se, että Pohjois-Karjalaan on edelleen turvallista matkustaa ja vettäkin voi juoda ilman keittämistä, minä aion ainakin odottaa niin kauan että SS-partiot ovat keränneet kaikki sairaiden ihmisten levittämät karkkipaperit ja tonnikalapurkit, joiden teräviin reunoihin alkuperäisväestö helposti repii itsensä kiiltävästä esineestä kiinnostuessaan. Vaikka nyt on luvattu rakentaa pikaisesti keskitysleirejä, jonne sairastuneet sullotaan ikuisiksi ajoiksi herkkiä alkuperäisasukkaita häiritsemästä, voi jokunen sairastunut vielä kuukausienkin kuluttua kirmata esiin jossain ihmisten suosimalla paikalla.

Ensi kesänä aion kuitenkin matkustaa Pohjois-Karjalaan, jos tilanne on siellä palannut normaaliksi. Elias Lönnrotin hengessä matkaa tekevä nimittäin raportoi, että rohkeimmat alkuperäisasukkaat ovat tämän kaiken keskellä kovasti kesyyntyneet ja saattavat antaa jopa lähestyä itseään pillastumatta. Ruuat tosin kannattaa hinata korkealle puuhun, sillä kesyyntyessään nuo villieläimet saattavat uskaltaa vieraiden leiriin ja raadella ja syödä eväät parempiin suihinsa. Jaa

14 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Olet sinä rohkea. Minusta ei olisi Pohjois-Karjalaan lähtemään.

Jokos teillä muuten on porot purtu?

HeidiR kirjoitti...

Oh... :D

Miksi minulle tuli kirjoituksestasi mieleen Big Brother?

Verrattavissa Pohjois-Karjalaan?

SusuPetal kirjoitti...

Minen en lähde Pohjois-Karjalaan, en. Boikotti erämaille, prkl!

Allyalias kirjoitti...

Kari, kyllä minua vähän pelottaa, jos kokevat minut siellä niin vieraaksi että keskitysleirittävät minutkin...

Ja porot on purtu. Vieläkin karvoja hampaiden välissä..

Heidi, elämä on eräänlaista Big Brotheria :) Harmi vain, ettei aina tiedä kuka se Big Brother on. Ko. uutinen kyllä puoltaisi vähän sitäkin, ettei meidän ihmisten älyyn ja arviointikykyyn tulisi luottaa liiaksi.

Susu, minua kyllä kiinnostaisi nähdä, millaista porukkaa siellä oikein asuu. Menen niiden virkistyspaikoille notkumaan ja omalla vieraudellani häiriötä aiheuttamaan.

tienpäällä kirjoitti...

Minäpä pistän sinulle siedätyshoidoksi täältä etelästä yhden dieseliltä haisevan örkin heti ensiviikolla Oulua saastuttamaan, niin kyllä se Pohjois-Karjalakin siitä sitten köykäisesti menee jahka uusi suvi saapuu.
Toisaalta meri taitaa olla jo aika kylmä, joten josko tilaan sille huoneen vaikka Eedenistä, pulikoi sitten altaassa salakavalasti mikrobeineen kaikkineen siellä alkuasukkaisiin kauhua karvaisuudellaan levittäen.

Kirsi Marttila kirjoitti...

Älä meekkään Pohojois-Karjalaan, tuu meille : )

Maaria kirjoitti...

Minä taas ajattelin heti, että sinne Pohjois-Karjalaan on tullut thaimaalaisia marjanpoimijoita, jotka jaksavat hymyillä vielä poimittuaan marjoja kuukauden ajan 18/7.

Una kirjoitti...

Aina kun kurkistan tätä postaustasi, alan laulaa hoilottaa " Minä lähden pohjois-Karjalaa-aa-aaan, jne..."
-Vaikka en edes juo kaljaa. =)

Mitens onko käsi parempi?
Kuin sie voit ja mitens masuasukki?

Arjaanneli kirjoitti...

Tää oli oikeasti pelottava juttu!
Ihan kun pienen leffan olis katsellut....
Tuli vähän samanlainen fiilis, kun ajelin tuolla Kolilla.
Ihanku olis Syvä joki-leffassa.

Kutuharju kirjoitti...

No ensi kesänä sinne, juu! Pikkuinen rintareppuun mukaan ja ärisemään ja purisemaan, oli ne pedot sitten mitä tahansa kyl te yhdessä pärjäätte.

Una kirjoitti...

Onko kaikki ok??????
*huolissaan...*

Allyalias kirjoitti...

Tienpäällä, oletpa sinä huomaavainen :) Ei sitä kannata Edeniin laittaa. Kyllä siellä varmaan jo paikallisetkin pissaavat altaaseen. Hukkaan menisi siinä hyvä örkki!

Kirsi, heti sivistyneempi vaihtoehto. Vaikka eipä ole enää kuulunut Pohjois-Karjalan turvapaikanhakijasodasta. Ehkä sielläkin on jo saavutettu sivistys ja henkinen tasapaino.

Maaria, haluaisin todella kyetä joskus vastaaviin marjanpoimintasuoritukseen. Mutta hypin kyllä ilosta kattoon jos saan ämpärin mustikkaa pariin tuntiin... Ja jos joku toinen puhdistaa ne :)

Una, käsi on saanut nyt enemmän lepoa ja tuntuu jopa, että se voisi olla vähän parempana. Vatsassa voidaan pontevasti. Ei mene enää pitkään, kun saamme nähdä, millainen otus siellä lymyää.
Tietyt asiat ovat ennallaan ja jatkuvat vielä pitkään muuttumattomina. Huoh... Kuinka odottelu voikin olla niin rasittavaa.

Arjaanneli, Syvä joki on jostain syystä tehnyt suuren vaikutuksen mieheeni, joka ei yleensä muista lainkaan katsomiaan elokuvia. On se minustakin hyvä leffa :) Todeksi en sitä haluaisi elää...

Kutuharju, lapsissa on se hyvä puoli, että niistä saa helposti hyviä ihmiskilpiä kaiken maailman hyökkääjiä vastaan. Mitä pienempi lapsi, sen vähemmän se pistää vastaan.
Nimimerkillä: "Ottakaa ennemmin hänet!"

Una-kulta, älä huoli. Laiskahan minä vaan olen!

Anonyymi kirjoitti...

Ohhoh!

Olet sinä kyllä ihme otus. Oulussa asut ja tuollaista arvioit etelämpänä asuvista. Mutta sellaisiahan ne juntit on... Oulussa näköjään.

Salka kirjoitti...

Ally, mie olen Pohjois-Karjalasta kotoisin:) Tosin muutin sieltä maanpakoon kotiväen ongelmia jo 15-vuotiaana.