perjantaina, helmikuuta 27, 2009

Muhoksesta turistirysä

Nyt pitäisi saada tänne Suomeenkin yksi oikein kunnollinen turistirysä. Ai niin, mutta onhan meillä se joulupukin maa tai mikä se nyt onkaan... Mutta siinä on se ongelma, että moottorikelkalla ei saa ajaa humalassa ja lämminhenkisissä tapaamisissa pukin kanssa saa viinalle haista vain nähtävyys itse. Näin ainakin luulen.

Siis joku sellainen turistirysä pitäisi olla, jossa saapi olla koko ajan päissään, jossa saa ostaa halpaa ja helposti hajoavaa turistikrääsää ja jossa olisi vähän lämpimämpi kuin jääbaarissa. Ai niin, mutta onhan meillä ruotsinlaivat! Mutta siellä laivoillakin myydään pääasiassa kestäviä tuotteita, eivätkä ulkomaan turistit välttämättä ymmärrä mitä mieltä on hortoilla päämäärättömästi mustalla merellä ja ahtaa seisovassa pöydässä itsensä oksennuskuntoon lämpimiä prinssinakkeja.

Minusta pitäisi ottaa jokin harmiton kyläpahanen, vaikka sellainen tapahtumaköyhä maantienvierunen kuin Muhos ja muuttaa se ihan käestäpittäin oikeaksi turistirysäksi. Kun aletaan miettiä maailman kuuluisimpia turistirysiä, huomaamme helpotukseksemme, että niitä yhdistää valmiiksi jo eräs yhteinen piirre Muhoksen kanssa; kummankaan lähellä ei ole kerrassaan yhtään merkittävää nähtävyyttä! Näin turisti ei koskaan koe välttämättömyydekseen lähteä rysän ulkopuolelle seikkailemaan ja kulttuurishokkia saamaan.

Eroavaisuuksia toki löytyy, mutta ne on onneksi helposti korjattu. Ensiksikin koko Muhos (tai joku muu vastaava pikkurujokka) tulisi kattaa lasilla tai jollain muulla kasvihuoneenvalmistusmateriaalilla, jotta ilmasto-olosuhteet muuttuisivat suosiollisempaan suuntaan. Heti perään kopioitaisiin pääkadun (siis ainoan kadun; onpahan turistinkin helpompi suunnistaa) varteen vieri viereen ketjussa samat liikkeet yhä uudestaan ja uudestaan. Ainakin viisi Siwaa ja Sokkaria ja Kymmenen Muhoksen villaa täynnä hajoavia hellehameita ja aurinkolippoja. Jonnekin väliin Mäkkäreitä ja yksi "eksoottinen paikallinen" jossa saa halpaa, mutta pahaa mustareunaista pizzaa.

Sitten vain rakennetaan hotelleja kauppojen taakse. Niin korkeita, että ne ylettyvät lasikattoon saakka. On sellaisia koko perheelle sopivia ja sellaisia, joissa disco jytkää ja limuviinan hajuinen oksennus löyhkää vuorokauden ympäri. Kadun varrella voi otattaa pään täyteen viinaa, pikkulettejä tai vaikka hennatatuointeja. Joku juronnäköinen ja kielitaidoton paikallinen piirtää karikatyyrejä ja varastaa sivutyönään lompakkoja ja käsilaukkuja. Jokaisen hotellin yhteydessä on lämmitetty uima-allas ja kun lähistöllä ei ole merta, ei kenenkään tarvitse edes kerran vaivautua muodon vuoksi meriveteen hytisemään.

Muhoslaisia palkataan pakolliseksi eksoottiseksi lisäväriksi. Paikallinen rappio-roope saa istua pullopalkalla mäkkärin vieressä perisuomalaisen shamaanin takkuiseen karhuntaljaviittaan ja ryhmysauvaan tai vaihtoehtoisesti Väinämöisen kupolilakkiin sonnustautuneena, epävireinen kantele kainalossaan. Aino-neidot tarjoavat fukia ja sukia aina edulliseen hintaan. Suurisilmäiset lapset kuljetetaan välitunneilla Sokkareiden ja Siwojen eteen kerjäämään kolikoita ja herkkupaloja. Aamuisin "kalastajat" huutelevat toisilleen iloisesti pakastekalat olallaan, ennen kuin matkaavat Ouluun teknisen alan työtehtäviin. Frederikillä ja Matti Nykäsellä on kerrankin lyhyt matka turistirysään keikkatöihin.

Kun soppaan lisätään vielä säännöllisin väliajoin perin kiusallisesti kapasiteettinsa rajat saavuttava viemäriverkosto, matkaoppaat, jotka ovat aina kännissä ja puhelinyhteyden tavoittamattomissa, holtittomasti kaahaavat ja tööttäilevät autot (saa karvanoppajengikin tekemistä), ennustajaeukot jotka lupaavat kaikille onnea ja kahta lasta, sekä tietenkin pähkinöitä varastelevat, vihaiset apinat (kai sellaisiakin hankitaan), on suosio taattu!

Etenkin, kun toiseksi viikoksi voi mennä joulupukin maahan. Ja ruotsinlaivalla kotiin!

On se vaan... Pakinaperjantai ja turistirysä Jaa

18 kommenttia:

Isopeikko kirjoitti...

Laitetaan heti. Tilaan sieltä heti viikon loman, pannaan saman tien kahden, eikun kolmen viikon putken. Vaikuttaa herkulliselta konseptilta. Jokos saa tilata?

Sirokko kirjoitti...

Muhoksella on ennestään jo myyntivalttikin, se kuuluisa Mimmi, joka voidaan valita uudestaan vaikka joka ilta. Ehkä niitä voisi laittaa enemmänkin nojailemaan katulyhtyihin, niin saisi hoideltua samalla poikamiesten ongelmat.. puhtaasti markkinoinnillisista syistä.

Allyalias kirjoitti...

Isopeikko, mahtavaa! Totta kai saa tilata. Pistän tilinumeroni sähköpostina tulemaan. Hinta on 1470e majoituksineen. Hintaan sisältyy vapaa uima-altaan käyttö ja "aamiainen".

Sirokko, harkitsin Mimmin käyttämistä fukin ja sukin tarjoajana, mutta kun Mimmi yhdistetään niin voimakkaasti Armi Kuuselaan, en halunnut tehdä niin. Roku jaja (eikäku mitenkö) mullakin, vaikkei siltä aina vaikuta :)

Toisaalta onhan (onko enää) Muhoksen raitilla alaston Mimmi-patsas sulojansa esittelemässä...

Kirsi Marttila kirjoitti...

Hyvä idea! Se olisi sopivan lähellä meitä oululaisiakin! Lapsuuden "idyllinen" Muhos saattaisi toki kadota tämän idean toteuttamisen pyörteissä. Mutta olisiko se sitten niin iso menetys?

arleena kirjoitti...

Tallaista lomarysää ei vielä ole missään muualla.
Suomi ja Muhos tunnustauttu hyvin eksoottiseksi paikaksi.

Allyalias kirjoitti...

Kirsi, minun puolestani jääköön lapsuuden "idyllinen" Muhos kuhmuisine yleisurheilukentän katsomoineen ja Sokkarin eteisen eltaantuneelle jäätelölle tuoksuvine roskiksineen vain meidän muistoihimme!

Arleena, en tiedä mistä keksinkään ajatuksen näin omaperäiseen lomarysään, mutta kai se on silkkaa nerouden tuotosta. Se on yhtä omaperäinen kuin suuren maailman lomarysätkin!

Careliana kirjoitti...

Mietin pitkään, mitä keksisin ehdottaa lisäksi tähän turistirysään, mutta en keksinyt mitään - ja minulla sentään on vähintäänkin kotitarpeiksi kokemusta turistirysistä. Kerrassaan tyhjentävä visio, eiku toteuttamaan vain!

Inkivääri kirjoitti...

Ehdottoman käyttökelpoinen tähän saakka käyttämätön idea! Ei muuta kuin suunnitelma menemään Muhoksen kunnanjohtajalle ja lasku perään:)

Anonyymi kirjoitti...

Todella hauska pakina näin talviloman päätteeksi. Tiedänpä nyt minne suuntaan ensi vuonna, Muhokselle tietenkin.
terveisin, Anja

Allyalias kirjoitti...

Careliana, kyllä se vain on joskus hyväksyttävä, että rysä on täydellinen. Erityisen mukavaa on saada näin kaunis tunnustus ihmiseltä, joka omaa kokemusta turistirysistä!

Inkivääri, paljonkohan tuosta uskaltaisi laskuttaa..? Ärsyttää, kun tulin laverrelleeksi ideani tässä julkisesti. Joku vielä varastaa sen...

Anja, tervemenoa! Äläkä anna apinoiden purra!

Lastu kirjoitti...

Muu Suomi (maailma?) kiehuu kateudesta, kun Muhos vetää turistit lasikattonsa suojiin temmeltämään. Iltapäivälehtien levikki laskee. Mitäpä niitä lukemaan kun saa lomaillessa elää keskellä lööppejä. Apinakin (josta olen ikäni haaveillut) siellä! Oi että.

Ideoitsijan erityistä huomaavaisuutta osoittaa se, että jälkihoitokin on suunniteltu: joulupukin maan kautta ruotsinlaivalle ja kotiin missä se itsekulla lieneekään.

Mk kirjoitti...

Hieno idea, varmasti myös Muhoksen työttömien mielestä.
Kertaheitolla eroon pätkätöistä ja kaikenkarvaisesta kurssituksesta.
Kerrannaisvaikutuksineen iloa koko seutukunnalle!

Kyllä sinun Ally täytyy ehdottomasti välittää näin loistava idea eteenpäin.

Tirlitta kirjoitti...

Saisikohan tuohon jotain eu-avustusta? Muhos maailmankartalle kerta heitolla :)

Allyalias kirjoitti...

Lastu, Muhos on ollut niin pitkään paitsi kaikesta (siis IHAN kaikesta) puhumattakaan siitä, että se on kammottavan etäällä sekä ruotsinlaivoista että joulupukin maasta, joten sallittakoon sille edes tämä yksi asia.

Mk, valitettavasti Muhoksella saisi näkyä vain muutama paikallinen, ettei turisteille tule kulttuurishokkia. Siispä suurin osa muhoslaisista jouduttaisiin siirtämään muualle. Olin ajatellut Tyrnävää. Siellähän sitä aakeeta laakeeta on.

Tirlitta, olisipa outoa jos ei saisi. Pitääkin ottaa asiasta selvää. Mistähän voisi löytää EU:n sähköpostiosoitteen?

Adele kirjoitti...

Olet kyllä onnistunut yhdistämään liki kaikki "turistirysän" kauheudet! Ihailtavaa suorastaan. Valitettavasti minä jätän tämän Muhoksen matkan tällä kertaa väliin;))

Kutuharju kirjoitti...

Hah haa, minä niin ihailen Allyn kerkeää kieltä, siinä on koko peruskalevalainen ilmaisu ja murrenikkarointi paraimmillaan. Pelkkiin apinoihin ei pidä tyytyä, paviaaneja ja käärmeitä kanssa (heitä voi tuurata joku poliitikkokin).

Allyalias kirjoitti...

Adele, kuinka kummassa?? :) Takaan, että Muhoksen (ja ehkä koko maailmassa vain Muhoksen) kohdalla muutos olisi parempaan suuntaan.

Kutuharju, ja unohtuivathan torakat ja rotat myös eläinlajikkeiden kirjosta. Kuinkas minä nyt tällä tavalla...???

Anonyymi kirjoitti...

erittain mielenkiintoinen, kiitos