perjantaina, tammikuuta 29, 2010

Niin helppo olla zzzen!

Minulla oli aikaisemmin vihanhallintaongelma, myönnän sen nykyään vapaaehtoisesti. Anonyymin alkoholistin lanseeraamalla, väräjävällä "pettymysten tie"-äänellä tunnustan tämän synnin itsessäni...
...No lisään sitten samasta lähteestä tutulla, tahattomasti väräjävällä "nöyrä, uuras tuhkastanousija"-äänelläni, että ahkeran mielenhallinnan tuloksena olen oppinut hillitsemaan mieltäni ja etenkin sen syvimmissä syövereissä lymyävää, viekasta thanatosta.

Nyt kun on pakolliset itsesäälikyyneleet vuodatettu, siirtykäämme mainososuuteen. On nimittäin niin, että kuka tahansa meistä (lue teistä) voi oppia hillitsemään mielensä turmiollista kuohuntaa samalla viisiin kuin olen itsekin tehnyt. Helppoa se ei ole, mutta lopputulos on äärimmäisen palkitseva.

Lähdin aktiivisesti hakemaan apua vihaongelmiini. Oulun jäätävässä viimassa puskin meditaatiosta pedikyyriin ja kickboxingista (äiti sanois sixboksing) joogatunnille. Ja voitte arvata, että v**utti niin tajuttomasti, että teki mieli pistää pyöräjonot Anttilan kulmilta kumolleen ja liukua jalkapallotyyliin mummeleilta jalat alta.
Samaan aikaan huomasin, että muutkin mietiskelijät paisuivat pidäteltyä vihaa kuin ilmapallot. Kädet hikoillen sain estettyä itseäni kirkumasta kun ährättyäni itseni paksun toppatakin kanssa Stockmannin yleisövessan pöntölle, onnistuin tiputtamaan vessapaperitelineen ryminällä naapurikopin puolelle. Kysyin itseltäni, oliko tosiaan perusteltua elää eteenpäin sellaisena suitsittuna raivopäähärkänä.

Eräänä yönä sitten tein tiliä elämästäni. Kysyin itseltäni mikä minua niin häiritsee jatkuvissa vihanpurkauksissani. Mieleeni nousi useita vastauksia, joista kaikki hylkäsin. Minun oli mentävä syvemmälle, ytimeen saakka. Lopulta totuus kristallisoitui mielessäni. Minua oli ajanut eteenpäin puhdas pelko. Pelko siitä, että vihanpurkaukseni olisivat vahingoksi minulle, että paha kiertäisi takaisin. Ja aiheellinenhan tuo pelko olikin. Ennen pitkää joku maksaisi samalla mitalla takaisin, kun taas kerran heittäisin suuttuessani kupposellisen kuumaa kahvia vihan kohteeni kasvoille tai kipeyttäisin niskani jyrätessäni liian hitaasti ajavan auton perään.
Kun olin rehellinen itselleni ja löysin pelkoni, oli niiiin helppoa päästä koko ongelmasta eroon kertaheitolla.

Nyt kun joku nauraa liian hevosmaisella äänellä, puhuu/ajaa/liikkuu/ajattelee liian hitaasti, vaikuttaa ylimieliseltä, syö liian isoja ruoka-annoksia tai muuta kamalaa ja raivostuttavaa, pysyn minä rauhallisena. En enää huuda/kilju, lyö, potki, aja perään, heitä kahvia päälle, slaidaa jäisellä tiellä jalkoja alta, näytä keskisormea/persettä/kieltä/nönnötystä/illistystä. Huomioin vain tapahtuneen ja pysyn äärimmäisen tyynenä. Täysin rauhallisesti tallennan rekisteritunnuksen tai seurailen ihmistä kotjo saakka. Vasta myöhemmin sopivan tilaisuuden tullen kostan pahat teot ilmanvaihtoon ujutetuin kalanpalasin, kusilevyin, kivittämällä ikkunoita, maalaamalla punaisella "DIE BITCH" (se on kai saksaa) etuoveen jne.
Itsehillinnän kautta olen päässyt tilanteeseen, jossa voin elää elämääni selkäni taakse vilkuilematta ja väkivallan kierteen katkaisseena. Viha ei kerry enää sisääni, vaan purkautuu hallitusti ja rakentavalla tavalla.

Nyt moni tietenkin pudistelee päätään ja epäilee, ettei kaikkia väärintekijöitä voi tällä tavoin saattaa vastuuseen. Siihen vastaan, että totta; silloin tällöin joku epatto pääsee livahtamaan verkosta rangaistuksetta. Onneksi näitä tilanteita varten on Oulu-lehden ruusut ja risut palstan risut osio. Lukekaapa oululaiset vaikka itsekin. "Hei sinä Anttilan kulmilla pyöriä kaateleva. Jos ilkivalta ei lopu niin minä kohta... minä... nostan kohta hattua!" Ja tähän tyyliin.

Meitä mielenhallinnan harjoittajia näyttää olevan paljon - ainakin näillä kulmilla.

Pakinaperjantaissa aiheena Niin Helppo


Ps. Ihmetyttää kun sarjakuvissa nukkuville tehdään se zzzz-puhekupla. Kuka nukkuu tälleen että tsjtsjtsj? Häh? Jaa

10 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

En voi kuin ihailla tuota kanavoitua vihan kohdistamista. Upeaa, sillä sehän on niin kuuten tiedämme, että viha on ihmisen perustunne ja on kaksi tapaa kohdata viha: kääntää se itseensä, jolloin saa diagnoosin 33.2 kuten minä, hehheh tai sitten suunnta se viha toisiin, jolloin pääsee iltapäivälehtien lööppeihin.

Vaan sinä olet keksinyt kolmannen tavan, jolla pysyä sopusoinnussa itsensä ja ulkomaailman kanssa.

Kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Risuja on tullut joskus luettua ja aika hauskoja valituksen aiheita siellä usein on.
Nipoa porukkaa ollaan!

Hauska ja osuva kirjoitus!

Almamaria kirjoitti...

♥ Keskisormea olen näyttänyt urakalla, mutta persettä en vielä. Nyt en näillä pakkasilla ehdikään, liian paljon riisuttavaa jos täytyy nopeasti reagoida. Vaan ans´ olla, kohta koittaa kesä ja jopa perä viuhuu!

Demetrius kirjoitti...

Loistava toimintatapa. Lisäbonuksena tulkee vielä telkkarin edessä löhöilyn sijaan liikuntaa kun yön pimeydessä hiippailee puutarhoissa, parvekkeilla ja katoilla pahantekijöille ojennuksia jakelemassa. Metodeistasi arvostan erityisesti raikkaita merituulia pölähteleviä kalapaloja IV-kanavassa.

isopeikko kirjoitti...

Nyt se on selvää. Peikko rupeaa Allyn oppilaaksi. Se haluaa ja oppia olemaan noin hianosti vihainen.

Kirsi Marttila kirjoitti...

Tosissaan rispektii, jos oot onnistunu Stockmannilla pudottamaan mitään vieruskoppiin ovia aukomatta!!! (umpinaiset kopit)

: D

(en minä pienistä saivartele)

Allyalias kirjoitti...

Susu, tervettä on... Kurjat numerot. Toivottavasti saat ankeuttajat suitsittua.

Anonyymi, mistäs seuraavaksi valittais? Varmaan pakkasesta.

Almamaria, ihana kun pian tulee kesä ja saa taas tuntea leudot tuulet peräsiimeksellään...

Demetrius, arvokas havainto. Tällaisella toiminnalla voisi olla laajaakin kansanterveydellistä merkitystä.

Isopeikko, tervetuloa "Ensin oli opettaja ja oppilas, sitten isä ja poika. Nyt mies ja mies".

Okei Kirsi, ei se ollut Stockmanni vaan Tokmanni, eikä se ollut vessa vaan kylpyhuoneosasto. Eikä se valitettavasti ollut vessapaperiteline vaan koko pönttö.
(vaikka tuskinpa Tokmannilla mitään kylpyhuoneosastoa on)

jip kirjoitti...

On hienoa myöntää ongelma ja näin saada se hallintaan. Paljon on torjumista jolloin syy kaikkeen nähdään vain toisissa.

Pikku Sue kirjoitti...

Mä nukun sillain että ZenZenZenZen... ;D

HeidiR kirjoitti...

Haa! Tää on kyllä hyvä.

Innostutit minutkin pakinoimaan. Sun pitäis tehdä tätä useammin. Se vois tehdä lisää hyvää sun vihanhallinnalle.

Ja kukako nukkuu ZZZZZZ? Kuvittele lihava, isohuulinen mies makaamaan selälleeen ja pistät höyhenen hänen suunsa päälle. Höyhen leijailee ylös ja alas. Kuuluu juuri tuo ääni.

Kunnes mies on tukehtua höyheneeseen.